Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vláda schválila zásady integrity pre vysokých štátnych funkcionárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súvislosti s prijatými zásadami vláda takisto schválila návrh prijať kódex správania sa pre členov vlády, štátnych tajomníkov a ich politických poradcov a zverejniť ho.

Bratislava 31. januára (TASR) - Verejní funkcionári vo vysokej exekutívnej funkcii vrátane ich politických poradcov sa majú riadiť zásadami integrity vo verejnej správe. Sedempilierový manuál má pomáhať tomu, aby predstavitelia ústredných orgánov štátnej správy svojím správaním upevňovali dôveru verejnosti v právny štát a kvalitu verejných služieb. V utorok ho schválila vláda.

Zásady integrity sa rozvíjajú na zásade presadzovania verejného záujmu, zásade poctivosti a čestnosti, zásade objektívnosti a zodpovednosti za svoje rozhodovanie a konanie, zásade transparentnosti, zásade slušnosti a inklúzie a zásade líderstva.

"Uplatňovanie týchto zásad v praxi sa odporúča aj pre ostatných verejných funkcionárov podľa zákona o konflikte záujmov, vedúcich štátnych zamestnancov, vedúcich zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ostatných štátnych zamestnancov a ostatných zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme," uvádza Úrad vlády SR ako predkladateľ materiálu.

V súvislosti s prijatými zásadami vláda takisto schválila návrh prijať kódex správania sa pre členov vlády, štátnych tajomníkov a ich politických poradcov a zverejniť ho s cieľom poskytnúť jasné usmernenie v otázke konfliktu záujmov a integrity, materiál má byť prijatý do 30. septembra.