Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vláda: Správa o obchodovaní s ľuďmi vyčíta SR mierne tresty vinníkom

Na snímke v pozadí zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič, minister vnútra Roman Mikulec a premiér SR Eduard Heger (všetci OĽaNO) počas 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Opatrenia na zlepšenie spomenutých výhrad formulujú autori správy v návrhu akčného plánu pre dosiahnutie minimálnych štandardov TVPA.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Hoci Slovensko v predchádzajúcom období zvýšilo úsilie v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, stále nedosiahlo minimálne štandardy, ktoré v medzinárodnom meradle uvádza zákon Spojených štátov amerických (USA) z roku 2000 o ochrane obetí obchodovania s ľuďmi (TVPA). Vyplýva to z hodnotenia, ktoré je súčasťou výročnej Správy o obchodovaní s ľuďmi (tzv. Trafficking in Person Report – TIP), predkladanej americkému kongresu. Časť týkajúcu sa Slovenska, v stredu prerokovala vláda, informatívny materiál zobrala na vedomie.

TIP, ktorej cieľom je podnecovať aktivitu a vytvárať medzinárodné partnerstvá v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, hodnotí úsilie 188 vlád. Pri Slovensku oceňuje stíhanie a odsúdenie väčšieho počtu obchodníkov s ľuďmi ako v predchádzajúcom roku. Pozitívne hodnotí tiež sprevádzkovanie pätnástich miestností určených na výsluch obetí po celej krajine i schválenie nového národného akčného plánu, ktorého cieľom je implementovať odporúčania skupiny expertov Rady Európy na boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

Na druhej strane autori správy upozornili, že SR sa nepodarilo dosiahnuť minimálne štandardy vo viacerých kľúčových oblastiach. "Súdy naďalej vynášali mierne rozsudky, v dôsledku čoho bolo v roku 2021 až 71 percent osôb obvinených z obchodovania s ľuďmi odsúdených na podmienečné tresty," upozorňujú autori materiálu.

Dôsledkom tohto stavu je podľa nich to, že sa znižuje snaha vyvodiť zodpovednosť odsúdených, klesá odrádzajúci charakter trestu, vzniká potenciálne bezpečnostné riziko pre obete a tresty nezodpovedajú závažnosti skutku. "Štátne orgány v porovnaní s predchádzajúcim rokom tiež viedli vyšetrovanie v menšom počte prípadov v tejto oblasti a identifikovali menej obetí," dodávajú v správe TIP. Identifikáciu obetí obchodovania naďalej považujú za nedostatočnú, rovnako tak nie sú podľa nich primerané právne záruky na ochranu obetí pred možným postihom za nezákonné skutky, ku ktorých spáchaniu ich donútili obchodníci s ľuďmi.

Opatrenia na zlepšenie spomenutých výhrad formulujú autori správy v návrhu akčného plánu pre dosiahnutie minimálnych štandardov TVPA. V rámci nich odporúčajú tiež zvýšiť odbornú prípravu prokurátorov a sudcov o problematike obchodovania s ľuďmi.