Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vláda SR bude mať nové zastupiteľské úrady v Azerbajdžane a Arménsku

Na snímke vlajky Európskej únie, Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad 15. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zriadenie zastupiteľského úradu v Baku sa navrhuje k 1. októbru 2019 a malo by na ňom pôsobiť päť zamestnancov, z toho dvaja diplomatickí.

Bratislava 3. júla (TASR) - Slovensko bude mať po novom zastupiteľské úrady aj v azerbajdžanskom Baku a arménskom Jerevane. V stredu o tom rozhodla vláda. Priama diplomatická prítomnosť totiž podľa nej umožní efektívnejšie presadzovanie zahraničnopolitických záujmov v oboch krajinách a celkovo v regióne južného Kaukazu, najmä v oblasti obchodu.

V súčasnosti slovenské víza v oboch krajinách na základe zmluvy vydávajú zastupiteľské úrady Poľska (v Arménsku) a Litvy (v Azerbajdžane). "Táto dohoda však nepokrýva problematiku národných víz ani prechodných pobytov. Študenti, podnikatelia a záujemcovia o prácu v SR musia naďalej prekonávať veľké vzdialenosti a podávať žiadosti na Zastupiteľskom úrade SR v Moskve," vysvetlil rezort diplomacie.

Zriadenie úradov by tak mohlo zvýšiť záujem občanov týchto krajín o štúdium, podnikanie a prácu na Slovensku, ako aj rozvoj cestovného ruchu. Najmä v Azerbajdžane pritom podľa ministerstva rastie dopyt po medicínskom turizme a kúpeľníctve, či už pre individuálnych alebo korporátnych klientov.

Zriadenie zastupiteľského úradu v Baku sa navrhuje k 1. októbru 2019 a malo by na ňom pôsobiť päť zamestnancov, z toho dvaja diplomatickí. V Jerevane by malo pôsobiť päť ľudí, z toho dvaja diplomatickí zamestnanci. Zastupiteľstvo by sa tam malo zriadiť 1. januára 2020.