Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko môže darovať viac ako dva milióny vakcín od AstraZenecy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa očakáva dodanie ďalších vakcín a objem bude súvisieť od toho, či sa nimi budú očkovať ľudia na Slovensku.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Slovensko môže iným krajinám darovať 2 071 030 nevyužitých vakcín od spoločnosti AstraZeneca prostredníctvom iniciatívy COVAX. Ich finančná hodnota je vyše 3,7 milióna eur. Návrh schválila vláda na svojom štvrtkovom zasadnutí.

SR si v súlade so zámerom Európskej komisie zakontrahovala viac ako 3,8 milióna dávok vakcíny od AstraZenecy. Z tohto objemu bolo k 4. októbru na Slovensko dovezených 1.567.800 dávok. Z dôvodu expirácie vakcín bolo podľa materiálu darovaných 770 000 dávok vakcíny od AstraZeneca do Ukrajiny, Čiernej Hory, Vietnamu, Taiwanu, Rwandy a Kene.

„V súčasnosti už úspešne prebieha darovanie vakcín AstraZeneca Slovenskou republikou na základe bilaterálnych dohôd," uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR.



Do Kene bude smerovať 160.000 vakcín a do Rwandy 280.000. „Veľmi sa teším, že sa nám podarilo urobiť toto rozhodnutie na vláde," podotkol štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus priblížil. Je podľa neho dôležité, že vie byť Slovensko solidárne s krajinami ktoré nie sú s nami v bezprostrednom alebo susedskom spojení.

Vakcíny, ktoré sa majú v rámci iniciatívy COVAX darovať, sa nenachádzajú na Slovensku, ale u výrobcu. SR tak nebude musieť zabezpečiť ich prepravu. „Poskytne iba súčinnosť potrebnú k tomu, aby sa dávky vakcíny, ktoré budú predmetom darovania, prepravili medzi ich výrobcom a COVAX-om," tvrdí MZ.

Riaditeľka odboru medzinárodných vzťahov a záležitostí Európskej únie Gabriela Urbanová priblížila, že všetky skladové zásoby AstraZenecy boli použité na očkovanie Slovákov, respektíve boli darované. V súčasnosti sa očakáva dodanie ďalších vakcín a objem bude súvisieť od toho, či sa nimi budú očkovať ľudia na Slovensku. „Ak nie, automaticky pôjdu do systému COVAX, ako to schválilo dnešné uznesenie vlády," poznamenala.