Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda stiahla z NRSR návrh k životným situáciám nezosobášených párov

Na snímke zľava minister financií SR Michal Horváth, predseda vlády SR Ľudovít Ódor a podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková počas 2. rokovania vlády SR v Bratislave 23. mája 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort podľa vlastných slov nespochybňuje dobrý úmysel a ideové východiská vyhlásenia. Nazdáva sa však, že téma si vyžaduje komplexnejší prístup.

Bratislava 24. mája (TASR) - Vláda stiahla z Národnej rady (NR) SR návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý mal riešiť životné situácie nezosobášených párov. Dôvodom je, že nie je adekvátnym a plnohodnotným riešením pre LGBTI+ komunitu. Vládny kabinet o tom rozhodol na stredajšom zasadnutí.

"Z pohľadu občianskej spoločnosti a jej reakcií v rámci legislatívneho procesu nesie problematika fiduciárneho vyhlásenia náboj kontroverzie, pretože na jednej strane zaznievajú hlasy, že ide o nedostatočnú právnu reguláciu, a na strane druhej je fiduciárne vyhlásenie spochybňované z dôvodu relativizácie rodinnoprávnych vzťahov," skonštatovalo ministerstvo spravodlivosti s tým, že to nepovedie k akceptovaniu právnej úpravy.

Poukazuje aj na "nie úplne vhodnú komunikačnú stratégiu predchádzajúcej vlády a vedenia rezortu spravodlivosti", ktoré fiduciárne vyhlásenie prezentovali práve ako vhodné riešenie aj pre páry rovnakého pohlavia. Rezort podľa vlastných slov nespochybňuje dobrý úmysel a ideové východiská vyhlásenia. Nazdáva sa však, že téma si vyžaduje komplexnejší prístup.

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová poznamenala, že fiduciárne vyhlásenie je v skutočnosti doplnením už existujúcich inštitútov v Občianskom zákonníku a nejde o riešenie životných situácií sexuálnych menšín. Problém podľa nej patrí do rodinného práva. Dubovcová by navrhovala, aby bola právna úprava obsiahnutá v zákone o rodine, pretože by sa mali riešiť rodinnoprávne vzťahy a ich legalizácia pre LGBTI+ komunitu. Pripustila, že životné situácie nezosobášených párov sa už nepodarí vyriešiť do parlamentných volieb v septembri.

Vláda podľa premiéra Ľudovíta Ódora nemá záujem rozdúchavať kultúrne vášne pred voľbami. "Tým, že je návrh kritizovaný, tak sa pani ministerka rozhodla, že je rozumnejšie ho stiahnuť a pripraviť pre budúcu vládu viac možností, ako to komplexnejšie riešiť, v prípade, že bude o to záujem," uviedol.

Tento návrh by podľa poslanca Igora Matoviča (OĽANO) pomohol komukoľvek, kto sa cíti osamelý a chce si s niekým blízkym niektorú časť práv vzájomne zveriť. Ako príklad uviedol dve babičky, ktoré ostali samy a chcú si pomáhať, napríklad ak je jedna z nich v nemocnici a niektoré úkony nemôže vykonávať. Vidí za tým nátlak LGBTI+ komunity, ktorá chce silou-mocou pretlačiť viac.

Bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas považuje za škodu, že poslanci Národnej rady SR nebudú mať možnosť o tomto návrhu zákona rozhodnúť. "Snaha pomôcť ľuďom lepšie riešiť ich rozmanité životné situácie bola zmarená. Zákon mohol zjednodušiť život aj nezosobášeným párom, ale takisto aj mnohým iným osobám v rozličných životných situáciách. Príkladom je aj starostlivosť o starších a osamelých ľudí, ktorá by vďaka novej úprave mohla byť podporená aj cez ošetrovné," komentoval.

Zákon o fiduciárnom vyhlásení posunuli poslanci NR SR do druhého čítania, podľa ktorého by navzájom blízke osoby vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia mohli jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Inštitút mal priniesť viac istoty do riešenia situácií v oblasti vzájomného zastupovania, správy dedičstva, zdravotnej starostlivosti i ochrany maloletých.