Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Vláda: Súdna rada SR bude mať troch nových členov

Ilustračná snímka Foto: TASR

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi, vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Vláda odvolala Evu Mišíkovú, Ľudovíta Bradáča a Katarínu Javorčíkovú z funkcie členov Súdnej rady SR. Nahradia ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová. Kabinet o tom rozhodol na štvrtkovom rokovaní.

"Navrhovaní kandidáti spĺňajú všetky ústavné a zákonné podmienky pre vymenovanie za členov Súdnej rady Slovenskej republiky a súhlasia so svojim vymenovaním, ako aj so spracovaním a zverejnením svojich osobných údajov," uvádza sa v predloženom materiáli.

Hromcová bola členkou Súdnej rady SR aj v rokoch 2018 až 2020. Pôsobí ako advokátka, podobne ako Bezák. Tretia nová členka Súdnej rady SR Joanidisová je notárka.

Personálne výmeny kritizuje podpredsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková. Vníma ich ako pokračovanie čistiek, ktoré sa majú dotknúť aj oblasti súdnictva. "Súdna rada má dosah na obsadenie súdov. A tak ďalšími na rade budú pravdepodobne sudcovia a sudkyne, ktorých činnosť súčasnej vláde a smeráckym 'našim ľuďom' nevyhovuje," mieni opozičná politička.


Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi, vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členoch dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.