Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Vláda súhlasí s pristúpením SR k Štatútu Medzinárodného centra ISSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenským národným centrom ISSN je Univerzitná knižnica v Bratislave, ktorá s parížskym centrom spolupracuje na základe dvojstrannej zmluvy z roku 1993 a dodatku z roku 1997.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Slovensko by malo pristúpiť k Štatútu Medzinárodného centra pre registráciu seriálových publikácií. S návrhom, ktorý má potvrdiť súčasnú aplikačnú prax do formátu vykonávania medzinárodnej zmluvy, v stredu súhlasila vláda. Schváliť ho musí ešte parlament a ratifikovať prezidentka Zuzana Čaputová.

Medzinárodné štandardné číslo seriálovej publikácie (ISSN) je osemčíselný identifikátor periodických publikácií a umožňuje vydavateľom, kníhkupcom, knihovníkom či výskumníkom celosvetovo uznávaným spôsobom voľne šíriť sériové publikácie, zlepšovať vyhľadávanie a poradie publikácií. Prideľovanie čísiel ISSN riadi sieť národných stredísk ISSN koordinovaných z medzinárodného strediska v Paríži.

Slovenským národným centrom ISSN je Univerzitná knižnica v Bratislave, ktorá s parížskym centrom spolupracuje na základe dvojstrannej zmluvy z roku 1993 a dodatku z roku 1997. "Uvedená zmluva však nemá charakter medzinárodnej zmluvy, ale ide o spoluprácu na technickej úrovni. Oficiálne členstvo SR zatiaľ nebolo legalizované a SR k štatútu oficiálne nepristúpila," upozornil rezort.

Vysvetľuje, že pristúpenie SR k štatútu umožní plnohodnotne zabezpečovať činnosť národného centra ISSN, účasť zástupcu s hlasovacím právom na Valnom zhromaždení ISSN vrátane práva byť volený a tiež aktívne a rovnocenne spolupracovať pri riadení systému ISSN.