Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda uskutočnila prvé personálne zmeny v novom kabinete

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír premiér SR Robert Fico a podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas posledného rokovania schôdze vlády v Bratislave 22. marca 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Končiaci kabinet odvolal 13 štátnych tajomníkov z desiatich ministerstiev a súčasne vymenoval ich nástupcov.


Bratislava 22. marca (TASR) – Personálne otázky boli hlavným obsahom predposledného zasadnutia vlády, ktoré sa uskutočnilo dnes podvečer. Končiaci kabinet odvolal 13 štátnych tajomníkov z desiatich ministerstiev a súčasne vymenoval ich nástupcov. Vo funkciách skončili i dvaja vedúci služobných úradov.

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák vysvetlil, že výmeny sa udiali s ohľadom na fakt, že súčasný premiér Robert Fico bol poverený i zostavením novej vlády. Uskutočnili sa tiež v súlade s dohodou uzavretou medzi štyrmi koaličnými stranami, ozrejmil Kaliňák.

Doterajších štátnych tajomníkov rezortu vnútra Jozefa Bučeka a Mariána Saloňa nahradili Denisa Saková a Rudolf Urbanovič. Kaliňák informoval, že Buček bude v budúcom volebnom období pôsobiť ako poslanec Národnej rady SR zvolený za stranu Smer-SD. Saloň sa stal štátnym tajomníkom ministerstva obrany. Sakovú, ktorá bola doposiaľ vedúcou služobného úradu na ministerstve, nahradil Ondrej Varačka.

Igora Slobodníka vystrieda vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek. Jozefa Buriana na ministerstve práce nahradí Ivan Švejna. Namiesto Františka Palka bude štátnym tajomníkom ministerstva dopravy Arpád Érsek.

Na ministerstve pôdohospodárstva skončili vo funkciách obaja štátni tajomníci – Jozef Spevár a Magdaléna Lacko-Bartošová. Ich nástupcom je Anton Stredák, ktorý bol doteraz vedúcim služobného úradu na tomto ministerstve. Stredáka vo funkcii nahradil Jaroslav Regec.

Odvolaní boli aj obaja štátni tajomníci ministerstva životného prostredia Vojtech Ferenz a Ján Ilavský. Novým štátnym tajomníkom tohto rezortu je Boris Susko. Miroslava Oberta na ministerstve hospodárstva vystriedal doterajší štátny tajomník ministerstva životného prostredia Vojtech Ferenz.

Marián Saloň nahradil na ministerstve obrany doterajšieho štátneho tajomníka Miloša Koterca. Na ministerstve školstva boli odvolaní z funkcií štátnych tajomníkov Vladimír Kováčik a Romana Kanovská. Do vedenia rezortu sa dostali Erik Tomáš a Peter Krajňák.

Ministri sa zídu v stredu (23.3.) na záverečnej 203. schôdzi, ktorá sa uskutoční po ustanovujúcej schôdzi nového parlamentu. Nie sú už v kompletnom zložení – chýba doterajší minister obrany Martin Glváč, ktorého demisiu prijal prezident Andrej Kiska už dnes večer. Glváč by mal viesť nový parlament vo funkcii podpredsedu. Jeho ministerské právomoci dočasne prebral premiér Robert Fico. Nová vláda by mala po prvý raz zasadnúť budúci týždeň.