Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Vláda chce urýchliť prijatie novely zákona o verejnom obstarávaní

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý sa však obáva, že by skrátené legislatívne konanie mohlo byť využité na to, aby sa do zákona dostali aj opatrenia nevýhodné pre štát.

Bratislava 8. februára (TASR) - Časť novely zákona o verejnom obstarávaní by sa mala schváliť v urýchlenom režime. Návrh na skrátené legislatívne konanie už rezort vnútra predložil na rokovanie vlády, ktoré sa netradične uskutoční už v pondelok (11. 2.).

Skutočnosť, že vláda môže k takémuto kroku pristúpiť, pripustil ako prvý podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD). Zdôvodnil to tým, že v niektorých prípadoch európskych projektov by bolo vhodnejšie využiť nové pravidlá pre verejné obstarávanie.

Zámer skráteného legislatívneho konania následne podporil aj šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý novelu zákona pripravil. Podľa neho by mala vláda prerokovať dve či tri nekonfliktné ustanovenia zákona, ktoré si nevyžadujú štrukturálne zmeny na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO). K tomu by sa však mohol pridať aj návrh na finančné a personálne posilnenie ÚVO. "Celá snaha smeruje k tomu, aby mohol ÚVO rýchlejšie rozhodovať," vysvetlil Kaliňák vo štvrtok (7. 2.). V skrátenom režime by sa podľa neho mali prijať aj také opatrenia, ktoré by zjednodušili prístup podnikateľov k jednotlivým súťažiam.

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý sa však obáva, že by skrátené legislatívne konanie mohlo byť využité na to, aby sa do zákona dostali aj opatrenia nevýhodné pre štát. "Budeme k tomu mimoriadne opatrní, lebo ako sme videli pri Paroplynovom cykle pred mesiacom, vláda sa snaží pod zámienkou skráteného konania dostať cez parlament bez kontroly rýchlo aj veci, ktoré znamenajú obrovské kšefty pre finančné skupiny," poukázal. Otázne je podľa neho aj to, či ministerstvo nemohlo vypracovať novelu rýchlejšie, miesto toho, aby navrhovalo skrátené legislatívne konanie. Na zmene totiž začal rezort vnútra pracovať ešte v lete 2012.