Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Výdavky na obranu porastú, v roku 2020 majú dosiahnuť 1,6 % HDP

Ilustračné foto Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Súčasťou záväzkov je tiež aktívnejšie spolupracovať pri realizácii záväzkov s partnermi. Rovnako sa posilní možnosť spolupracovať s nimi v oblasti vojenského krízového manažmentu v Európskej únii.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Vláda potvrdila záväzok zvyšovať výdavky na obranu až do výšky 1,6 percenta HDP v roku 2020. Kabinet v stredu rovnako ako predtým Bezpečnostná rada schválil Stratégiu národného plánu implementácie záväzkov a kritérií vyplývajúcich z účasti SR na Stálej štruktúrovanej spolupráci Európskej únie (PESCO), ktorá s tým počíta.

"Zapojením do PESCO sme dali jednoznačný signál, že SR chce byť v jadre Európskej únie a máme záujem spolupracovať s európskymi partnermi na zabezpečení plnenia úloh zvýšenia spôsobilosti ozbrojených síl v spolupráci z hľadiska vývoja, vedy a výskumu. Samozrejme aj zabezpečovania jednotiek spôsobilých na plnenie úloh a ich vyslanie a zabezpečenie odstraňovania nedostatkových spôsobilostí ozbrojených síl," povedal po rokovaní kabinetu minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

Súčasťou schválenej stratégie sú záväzky pravidelne zvyšovať obranný rozpočet. Výdavky na obranu v rokoch 2018 a 2019 majú dosiahnuť 1,22 percenta HDP. V roku 2020 to má byť 1,6 percenta HDP. Z toho výdavky na modernizáciu a rozvoj Ozbrojených síl SR by mali byť viac ako 20 percent. V závislosti od ekonomických možností SR by v ďalších rokoch mali výdavky na obranu stúpnuť na dve percentá HDP.

Súčasťou záväzkov je tiež aktívnejšie spolupracovať pri realizácii záväzkov s partnermi. Rovnako sa posilní možnosť spolupracovať s nimi v oblasti vojenského krízového manažmentu v Európskej únii.

"PESCO vnímam ako prostredie, v ktorom sme sa zaviazali vykonať spolu viac pre bezpečnosť našich občanov," uviedol Gajdoš. Dodal, že je to príležitosť nielen pre slovenský obranný priemysel, ale aj výskum možnosť čerpať finančné prostriedky z Európskej komisie, konkrétne z Európskeho obranného fondu.

Vláda 8. novembra schválila návrh zámeru SR participovať na Stálej štruktúrovanej spolupráci Európskej únie v oblasti bezpečnosti a obrany. Na základe toho Slovensko deklarovalo na rokovaní Rady EÚ pre zahraničné záležitosti 13. novembra záujem o účasť na Stálej štruktúrovanej spolupráci EÚ.

PESCO predstavuje nástroj na posilnenie spolupráce členských štátov v oblasti budovania obranných a vojenských spôsobilostí. Zároveň má za cieľ posilniť európsky pilier NATO, ktoré zostáva garantom kolektívnej obrany svojich členov.

O vytvorení mechanizmu PESCO by mala Rada Európskej únie rozhodnúť na svojom zasadnutí 11. decembra.