Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Vláda vymenovala predsedov komisií spolupráce so susednými krajinami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasní štátni tajomníci nahradili vo funkciách svojho predchodcu Rudolfa Urbanoviča.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Predsedom slovenskej časti Slovensko-poľskej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu a Medzivládnej slovensko-maďarskej zmiešanej komisie pre cezhraničnú spoluprácu sa stane od štvrtka (29. 10.) štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Vendelín Leitner. Slovenskú časť Slovensko-českej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu a Slovensko-ukrajinskej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu bude viesť štátny tajomník MV SR Ján Lazar. V stredu ich vymenovala vláda.

Súčasní štátni tajomníci nahradili vo funkciách svojho predchodcu Rudolfa Urbanoviča.

Činnosť všetkých komisií hodnotí materiál pozitívne. Spĺňajú podľa neho svoj hlavný cieľ, ktorým je podporovať aktivity zamerané na vytváranie podmienok na rozvoj spolupráce medzi obyvateľmi, územnými samosprávami a zainteresovanými inštitúciami s cieľom rozvoja prihraničného územia.

"Komisie zároveň vytvárajú platformu pre všetkých aktérov cezhraničnej spolupráce na výmenu skúseností a príkladov dobrej praxe, umožňujú identifikovať prekážky brániace rozvoju cezhraničnej spolupráce a vo forme adresovania konkrétnych odporúčaní príslušným orgánom prispievať k ich odstráneniu," uvádza sa v materiáli. Pozitívnym spôsobom majú tiež prispievať k utužovaniu vzájomných dobrých susedských vzťahov medzi Slovenskou republikou a Českou republikou, Maďarskom, Poľskom a Ukrajinou v rozmanitých oblastiach.