Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Z plánu obnovy sa majú postaviť desiatky staníc záchraniek

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Podmienky súčasných staníc sú podľa ministerstva často nevyhovujúce.

Bratislava 20. júla (TASR) - Na výstavbu a rekonštrukciu staníc záchrannej zdravotnej služby (ZZS) je z plánu obnovy k dispozícii vyše 30,5 milióna eur. Týkať sa to má minimálne 55 staníc. Problematike sa má venovať Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR, ktoré bude napríklad určovať, kde nové stanice vzniknú. Prostriedky mu bude Ministerstvo zdravotníctva SR poskytovať postupne. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Podmienky súčasných staníc sú podľa ministerstva často nevyhovujúce. "Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti neurčuje lokality vhodné pre sídlo ZZS na základe robustnej priestorovej analýzy a zároveň určuje počet a typ staníc, ktoré majú sídliť v danej obci, čo v niektorých prípadoch spôsobuje koncentráciu viacerých posádok na jednom mieste a znižuje sa tak geografická dostupnosť ZZS," vysvetľuje rezort v materiáli, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní. Tento problém by mal podľa ministerstva čiastočne vyriešiť projekt výstavby staníc ZZS.

OS ZZS SR pre TASR potvrdilo, že bolo vládou SR určené ako priamy prijímateľ investície, ktorej hodnota je 32 miliónov eur bez DPH. Jej cieľom je poskytnúť zdravotníkom v záchrannej zdravotnej službe moderné a profesionálne zázemie. "Investícia priamo súvisí s reformou a optimalizáciou siete ZZS. Ukončenie výstavby je plánované v druhom kvartáli roka 2025," uviedla pre TASR hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová.