Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Za sanáciu štyroch envirozáťaží bude zodpovedný rezort hospodárstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Financovanie sanácií týchto environmentálnych záťaží bude zabezpečené z európskych fondov a Envirofondu.

Bratislava 7. júna (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR bude zodpovedné za sanáciu envirozáťaží v lokalitách Vlčkovce, Budmerice, Podbrezová a Boldog. V týchto prípadoch ide o kontamináciu vzniknutú v súvislosti s priemyselnou a banskou činnosťou. Vláda v stredu schválila, že rezort hospodárstva sa stane povinnou osobou.

V obci Vlčkovce v okrese Trnava sa nachádza envirozáťaž po bývalej obaľovačke bitumenových zmesí. Ďalej je to skládka Mrchovisko v obci Budmerice v okrese Pezinok. V Podbrezovej v okrese Brezno ide o bývalú antimónovú hutu Vajsková a v obci Boldog v okrese Senec je sklad pesticídov.

"Určenie príslušného ministerstva vládou SR je potrebné na čerpanie alokovaných finančných prostriedkov na riešenie problematiky environmentálnych záťaží a zároveň je potrebné z dôvodu plnenia Štátneho programu sanácie environmentálnych záťaží (2022 - 2027)," ozrejmil envirorezort. Dodal, že ide o prípady, keď nebolo možné určiť povinnú osobu za environmentálnu záťaž a príslušný okresný úrad zastavil konanie o jej určení.

Financovanie sanácií týchto environmentálnych záťaží bude zabezpečené z európskych fondov a Envirofondu. Prioritne bude MH čerpať finančné zdroje z eurofondov v rámci Programu Slovensko 2021 - 2027. Výška finančných nákladov, ktoré budú vynaložené na realizáciu sanácií envirozáťaží, bude závisieť od rozsahu znečistenia a výberu sanačných metód na lokalitách.

Ministerstvo hospodárstva je povinné predložiť na schválenie plán prác na odstránenie záťaže okresnému úradu do jedného roka od rozhodnutia vlády. "Súčasťou plánu prác na odstránenie environmentálnej záťaže sú okrem iných náležitostí podľa zákona aj údaje o predpokladaných finančných nákladoch na realizáciu plánu prác," uviedol envirorezort.