Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vláda posilní starostlivosť o zahraničných Slovákov

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Vláda chce prijímať také efektívne opatrenia, ktoré podporia využitie skúseností Slovákov v zahraničí s umožnením efektívneho návratu do spoločenského, hospodárskeho a sociálneho života na Slovensku.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Kontinuálna a stabilná zahraničná politika v proeurópskej a proatlantickej orientácii. To je podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka najdôležitejší odkaz programového vyhlásenia vlády v tejto oblasti. Programové vyhlásenie dnes schválil kabinet. Od pondelka 18. apríla sa ním bude zaoberať parlament.

"Záleží nám na silnej konkurencieschopnej Európskej únii," uviedol Lajčák po rokovaní s tým, že ministerstvo naďalej bude pokračovať vo svojich aktivitách zameraných na pomoc slovenským občanom a podnikateľom.

Ambicióznejší prístup zvolí v starostlivosti o krajanov žijúcich v zahraničí a v navyšovaní slovenských príspevkov na rozvojovú pomoc. "Uvedomujeme si, že očakávania sú vyššie," vysvetlil minister.

Vláda chce prijímať také efektívne opatrenia, ktoré podporia využitie skúseností Slovákov v zahraničí s umožnením efektívneho návratu do spoločenského, hospodárskeho a sociálneho života na Slovensku.

Bezprostrednou prioritou kabinetu bude dôstojný a úspešný priebeh historicky prvého predsedníctva v EÚ v druhom polroku tohto roka. Cieľom slovenského predsedníctva je pozitívna agenda s vplyvom na každodenný život občanov.

V rámci európskych politík vláda považuje za kľúčové podporovať opatrenia, ktoré prispejú k lepšiemu manažovaniu vonkajších hraníc EÚ a funkčnému schengenskému priestoru. Rovnako chce podporovať posilňovanie vnútorného trhu ako hlavného nástroja EÚ na dosiahnutie hospodárskeho rastu a pracovných miest.

Nemennou prioritou SR zostáva rozširovanie únie.

Rovnako sa bude svojimi vojenskými, policajnými a civilnými kapacitami aktívne zapájať do operácií medzinárodného krízového manažmentu.

Zároveň bude podporovať kandidatúry SR a jej odborníkov na pozície v štruktúrach OSN a ďalších medzinárodných organizáciách. V tejto súvislosti si kabinet uvedomuje dôležitosť reformy OSN aj v kontexte slovenskej ambície predsedať 72. Valnému zhromaždeniu OSN v 2017 až 2018.