Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Zásoby na bojovú činnosť sa budú môcť použiť aj v čase bezpečnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Potrebu prijatia materiálu zdôvodnil rezort obrany dlhodobo pretrvávajúcim nepriaznivým stavom v oblasti zabezpečovania a udržiavania požiadaviek ozbrojených síl SR pre obdobie krízovej situácie.

Bratislava 30. marca (TASR) - Zásoby na zabezpečenie bojovej činnosti sa budú môcť použiť aj v stave bezpečnosti, a to na základe rozhodnutia náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR.

Novú právomoc mu v stredu schválila vláda v rámci Stanovenia výšky, základného členenia a spôsobu zabezpečovania a udržiavania zásob materiálu na zabezpečenie bojovej činnosti. Vychádzala pritom zo skúseností pri prijímaní opatrení na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19. Zásoby na zabezpečenie bojovej činnosti zahŕňajú napríklad zdravotnícky materiál, výstroj, pohonné látky a mazivá či techniku.

Potrebu prijatia materiálu zdôvodnil rezort obrany dlhodobo pretrvávajúcim nepriaznivým stavom v oblasti zabezpečovania a udržiavania požiadaviek ozbrojených síl SR pre obdobie krízovej situácie. Cieľom je zefektívniť a zmeniť systém zabezpečenia zásob pre obdobie krízovej situácie komplexne v rámci Ministerstva obrany (MO) SR.

V stave bezpečnosti sa tovary a služby budú môcť zabezpečovať v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, prípadne "vhodným, vopred neurčeným typom obchodnej zmluvy". Rovnako pribudla možnosť zabezpečovať ich prostredníctvom agentúr Európskej únie.

Určená výška zásob na 30 dní bojovej činnosti (30 DOS - Days of Supply) sa nemení. DOS zahŕňa zásoby výzbroje, techniky a materiálu na zabezpečenie priamej bojovej činnosti ozbrojených síl na jeden deň bojovej činnosti.

Materiál nanovo vymedzuje pojem "bojová činnosť". "Na účely tohto dokumentu je zadefinovaná ako činnosť ozbrojených síl Slovenskej republiky v čase vojny a vojnového stavu," približuje predkladacia správa.

Materiál bude východiskom pre interné predpisy MO SR a Generálneho štábu OS SR. Jeho schválením sa zároveň zrušil obdobný dokument z roku 2016.