Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žiadatelia o azyl by mohli mať prístup na trh práce už po pol rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zaviesť by sa mohla aj tzv. dlhodobá priepustka, ide o dobu, na ktorú sa žiadateľovi povolí pobyt mimo pobytového tábora.

Bratislava 12. januára (TASR) - Žiadatelia o azyl by mohli mať prístup na trh práce už šesť mesiacov od začatia konania o udelenie azylu. V súčasnosti platí deväťmesačná lehota. Mali by mať tiež nárok na zabezpečenie sociálneho, psychologického poradenstva a kurz kultúrnej orientácie. Vyplýva to z novely zákona o azyle, ktorú v stredu schválila vláda. Rovnako sa navrhuje aj mesačný príspevok pre osoby s medzinárodnou ochranou vo výške 1,75-násobku životného minima, ktorý by mohli čerpať počas šiestich mesiacov.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je systémovo upraviť prvotnú integráciu azylantov a cudzincov, ktorým bola poskytnutá doplnková ochrana, ako aj iné ustanovenia zákona o azyle vzhľadom na poznatky a potreby aplikačnej praxe a zosúladenie právneho poriadku Slovenskej republiky s právom Európskej únie," uviedlo Ministerstvo vnútra SR v predkladacej správe.

Rezort navrhuje tiež uprednostniť posudzovanie a poskytovanie doplnkovej ochrany z dôvodu vážneho bezprávia pred udeľovaním azylu na účel zlúčenia rodiny, ale aj pred udeľovaním azylu z humanitných dôvodov. Zaviesť by sa mohla aj tzv. dlhodobá priepustka, ide o dobu, na ktorú sa žiadateľovi povolí pobyt mimo pobytového tábora.

Kresťanská únia považuje znenie novely azylového zákona v mnohých aspektoch za vágne a nejednoznačné. "Z navrhovaného znenia nie je jasný obsah alebo spôsob realizácie sociálneho a psychologického poradenstva, kurzu kultúrnej orientácie a dôvody udelenia azylu z tzv. humanitárnych dôvodov. Ak má Kresťanská únia podporiť novelu azylového zákona, je potrebné zo strany ministerstva vnútra návrh lepšie odôvodniť, vyjasniť nejednoznačné časti a zapracovať naše pripomienky,“ uviedol podpredseda Kresťanskej únie a poslanec za OĽANO Richard Vašečka.