Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda zrušila svoje doterajšie uznesenia k projektu NKKC v Bratislave

Na snímke podpredseda vlády Sr a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Kabinet zrušil uznesenie z februára 2020, kde vtedajšia vláda Petra Pellegriniho vyjadrila podporu zámeru výstavby NKKC v Bratislave a schválila vyčlenenie financií maximálne do 60 miliónov eur.

Bratislava 24. marca (TASR) - Vláda na svojom stredajšom rokovaní (23. 3.) zrušila svoje doterajšie uznesenia prijaté v roku 2020 k projektu vybudovania Národného kultúrneho a kongresového centra (NKKC) v Bratislave. Kabinet tak konal na návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý vlani skritizoval postup iniciátora vzniku centra - občianske združenie NKKC. Zároveň vyhlásil, že ak NKKC vznikne, jeho výber bude robiť štát cez transparentnú súťaž. Obsah nového uznesenia zverejnil kabinet vo štvrtok.

Kabinet zrušil uznesenie z februára 2020, kde vtedajšia vláda Petra Pellegriniho vyjadrila podporu zámeru výstavby NKKC v Bratislave a schválila vyčlenenie financií maximálne do 60 miliónov eur, ktoré sa mali investovať do roku 2026.

Financovanie sa plánovalo prostredníctvom účelovej dotácie, ktorú malo čerpať OZ NKKC. Podmienkou uvoľnenia peňazí bola štúdia s presnou lokalizáciou budúceho centra. Projekt mal zhodnotiť Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) ministerstva financií a vyjadriť sa mal aj Protimonopolný úrad SR a Európska komisia (EK).

Po nástupe Matovičovej vlády došlo k zmene uznesenia. Koncom septembra 2020 požiadali ministri ako prvú vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti, predložiť ju malo OZ NKKC a ohodnotiť následne ÚHP. Vláda zároveň zrušila uvoľnenie financií maximálne do 60 miliónov eur, ktoré sa mali investovať na projekt NKKC do roku 2026.

Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽANO) uviedol, že ak sa má štát rozhodnúť, je potrebné mať štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá spresní model spolupráce medzi štátom a súkromným sektorom, lokalitu i prevedenie.

OZ NKKC s podmienkami súhlasilo a v decembri 2021 odprezentovalo spracovanú štúdiu, ohodnotenú ÚHP. Pracovná skupina združenia označila vo finále z troch posudzovaných developerských zámerov (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti) projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik takéhoto centra.

Výsledky štúdie skritizovali neúspešní uchádzači, ktorí dokument spochybnili a označili za "šitý na mieru". Reagoval aj minister financií Matovič s tým, že OZ NKKC robilo zbytočnú nadprácu a ich výber si môžu "strčiť". Vyčítal napríklad priamu previazanosť na jeden z projektov. "To sa máme tváriť, že je normálne, že vybrali sami seba?" vyhlásil minister.

OZ NKKC si po odbornej stránke stojí za zverejnenou štúdiou a ohradilo sa voči "nepodloženým útokom". Združenie pripomenulo, že štúdiu dali vypracovať v súlade s uznesením súčasnej vlády.

"Potreba kultúrneho a kongresového centra je objektívna skutočnosť, ktorá bola potvrdená aj ÚHP. Budeme aj naďalej hľadať všetky možnosti s vládou a ďalšími relevantnými inštitúciami, aby v Bratislave takéto centrum vzniklo," uviedli pre TASR z OZ NKKC v reakcii na stredajšie rozhodnutie vlády. Združenie tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora).

Spoločnosť Immocap, ktorej projekt Nový Istropolis bol v štúdii označený ako najvhodnejší pre vznik NKKC, na margo stredajšieho rozhodnutia vlády pre TASR uviedla, že disponuje "unikátnym projektom kultúrneho a kongresového centra pripraveným v spolupráci s európskou architektonickou špičkou a s lídrami v oblasti výstavby kultúrno-spoločenských sál vo svete". "Projektu Nový Istropolis veríme a naplno pokračujeme v prípravách na jeho realizáciu," skonštatoval developer.