Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry nemusí predložiť návrh novely zákona o RTVS

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Predbežná informácia o príprave novely zákona o RTVS sa objavila už v auguste 2020. Po troch stretnutiach sa však diskusia pozastavila.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Návrh novely zákona o RTVS Ministerstvo kultúry (MK) SR do konca roka nepredloží. V súčasnosti nie je možné ani predpokladať, kedy sa tak stane. Vyplýva to z návrhu na zrušenie legislatívnej úlohy pre rezort kultúry, ktorý v utorok schválil vládny kabinet.

Ministerstvo malo podľa vládneho uznesenia z polovice júna 2021 predložiť v decembri návrh novely zákona o RTVS. Legislatívna úprava mala vytvoriť priestor nielen pre plnenie zákonných úloh, ale aj pre rozvoj RTVS. "Vzhľadom na skutočnosť, že kľúčové oblasti, ktoré mali byť predmetom navrhovanej právnej úpravy (zmena spôsobu financovania Rozhlasu a televízie Slovenska a prehodnotenie vymedzenia služieb poskytovaných vo verejnom záujme), si vyžadujú širšiu spoločenskú diskusiu vedúcu k riešeniu, ktoré bude akceptované všetkými zainteresovanými stranami a vzhľadom na to, že v súčasnosti nie je možné z časového hľadiska predpokladať, kedy bude dotknutá právna úprava predložená do legislatívneho procesu, sa navrhuje z Plánu legislatívnych úloh vlády SR zrušiť," odôvodnilo ministerstvo kultúry.

Predbežná informácia o príprave novely zákona o RTVS sa objavila už v auguste 2020. V lete minulého roka tiež zriadili pracovnú komisiu, ktorá sa zaoberala návrhom modelu financovania verejnoprávneho média. Ako najschodnejší návrh formulovala zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Po troch stretnutiach sa však diskusia na tejto úrovni pozastavila.

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií (MF) SR v novembrovej priebežnej správe o plnení opatrení revízie výdavkov na kultúru navrhol obnoviť diskusie o modeli udržateľného financovania RTVS.