Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Detaily návrhu štátnej karantény majú dopracovať

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ministri dopravy a zdravotníctva majú vytypovať vhodné ubytovacie zariadenia ich pôsobnosti. Spolu s ministrom vnútra majú zabezpečiť tiež manažment ubytovania osôb v karanténnych zariadeniach.

Bratislava 12. marca (TASR) - Za prerušením rokovania vlády o obnovení štátnej karantény pri návrate zo zahraničia nie je politický, ale praktický dôvod. Po piatkovom rokovaní kabinetu to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS).

"Okamžite sa zíde pracovný tím, ktorý bude riešiť praktické i právne otázky, ktoré z toho vyplývajú," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Potvrdil to aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). "To sú veci, ktoré sa nedajú spustiť len tak, je potrebné vyriešiť veľa legislatívnych i technických problémov," povedal Mikulec novinárom s odkazom, aby nič iné za tým nehľadali.

"Uvidíme, či vieme vôbec priniesť takú štátnu karanténu, aby bola efektívna a vôbec vykonateľná," povedal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Stále podľa neho chýba množstvo dát, napríklad o tom, koľko ľudí je v zahraničí. Nie je tiež zodpovedané, či bude karanténa platená alebo neplatená. Za svoj rezort dodal, že komunikujú s Asociáciou hotelov a reštaurácií a postupne pripravujú zoznam hotelov.

Vláda mala v piatok rokovať o návrhu štátnej karantény, ktorá by mala byť povinná pri návrate z niektorých krajín. Realizovať sa má vo vybraných hoteloch a kúpeľných zariadeniach. Návrh ministerstva vnútra ráta sa aj s dopracovaním a sprevádzkovaním e-karantény pre umožnenie absolvovania izolácie v domácom prostredí.

Rizikové krajiny, pri návrate z ktorých bude nariadená izolácia v karanténnom ubytovacom zariadení, určí hlavný hygienik. Ministri dopravy a zdravotníctva majú vytypovať vhodné ubytovacie zariadenia ich pôsobnosti. Spolu s ministrom vnútra majú zabezpečiť tiež manažment ubytovania osôb v karanténnych zariadeniach.