Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Rezort kulúry nebude pripravovať stratégie kultúrnych politík zvlášť

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR – Martin Baumann

Medzi ôsmimi zrušenými úlohami pre ministerstvo je taktiež zadanie predložiť do konca roka 2021 novelu zákona o umeleckých fondoch.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Samostatnú Stratégiu rozvoja miestnej a regionálnej kultúry a kultúry národnostných menšín ministerstvo kultúry vypracovávať nebude. Koncepcia bude súčasťou komplexného materiálu Stratégia kultúry SR do roku 2030. Rovnako to bude aj v prípade stratégie rozvoja múzejníctva a knihovníctva. Vo štvrtok to schválila vláda, ktorá zrušila niektoré úlohy pre rezort kultúry.

Argumentom MK je, že v prípade kultúry národnostných menšín sa pripravuje zákon o postavení príslušníkov národnostných menšín, ktorý sa bude týkať aj rozvoja menšinovej kultúry.

„Ďalšia príprava Stratégie rozvoja miestnej a regionálnej kultúry a kultúry menšín z objektívneho dôvodu stráca opodstatnenie," upozornilo MK. Ďalším dôvodom je fakt, že v rámci rozvoja miestnej a regionálnej kultúry je v legislatívnom pláne vlády novela zákona o kultúrno-osvetovej činnosti, ktorý s miestnou a regionálnou kultúrou bezprostredne súvisí.

Koncepcia rozvoja menšinovej kultúry bude súčasťou spoločného dokumentu Stratégia kultúry SR do roku 2030. Z dôvodu prípravy tohto komplexného materiálu nebude rezort formulovať ani samostatné stratégie rozvoja múzejníctva a rozvoja knihovníctva.

„Pre lepšie strategické plánovanie v rezorte bol zvolený postup nepracovať na jednotlivých strategických dokumentoch izolovane, ale vypracovať spoločný strategický materiál s výhľadom do roku 2030, ktorý bude integrovane pomenovávať strategické úlohy vo všetkých kultúrnych politikách," objasnilo ministerstvo.

Medzi ôsmimi zrušenými úlohami pre ministerstvo je taktiež zadanie predložiť do konca roka 2021 novelu zákona o umeleckých fondoch. Rezort návrh na zrušenie pôvodného termínovania úlohy vysvetlil pokračujúcou diskusiou, ktorej cieľom je pripraviť právnu úpravu „autenticky reflektujúcu potreby kultúrnej obce".