Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Vladimír H. dostal za pokus o vraždu 15 rokov za mrežami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na Okresnom súde v Prešove dnes padol rozsudok v procese s Prešovčanom Vladimírom H., ktorý bol obžalovaný z vraždy v štádiu pokusu a nebezpečného vyhrážania sa.

Prešov 7. apríla (TASR) – Na Okresnom súde v Prešove dnes padol rozsudok v procese s Prešovčanom Vladimírom H., ktorý bol obžalovaný z vraždy v štádiu pokusu a nebezpečného vyhrážania sa.

Sudca uznal obžalovaného vinného z oboch skutkov a uložil mu trest odňatia slobody v celkovom trvaní 15 rokov v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Súd mu zároveň uložil povinnosť vyplatiť náhradu škody postrelenému Petrovi M. vo výške viac ako 28.000 eur a zdravotnej poisťovni Union vyše 10.000 eur. Sudca povedal, že Vladimír H. úmyselne raz vystrelil na Petra M. a spôsobil mu poranenia krku a chrbtice, z ich následkov sa lieči poškodený dodnes.

Sudca sa podľa svojich slov držal výpovedí svedkov a tiež znaleckých posudkov a zobral do úvahy to, že obžalovaný po skutku uviedol, že strieľal preto, že ho napadli, no na hlavnom pojednávaní už tvrdil, že on nestrieľal.

Obžalovaný Vladimír H. aj dnes na pojednávaní povedal, že mu je ľúto, čo sa stalo, no on nestrieľal ani na nikoho neútočil, iba reagoval na útok iných osôb. Jeho obhajca v záverečnej reči tiež poukázal na to, že poškodený si na útok ani na veci po ňom nepamätá, no súdny znalec toto tvrdenie vyvrátil s tým, že nie je dôvod, aby si skutočnosti nepamätal, pretože nemal poranenú hlavu, ale krk a do bezvedomia upadol až v sanitke. Obhajca tiež uviedol, že verziu uvedenú svedkom, ktorý sa útoku zúčastnil, označili dvaja znalci za nepravdepodobnú a skôr za pravdivú považuje výpoveď obžalovaného.

Aj preto po vyhlásení rozsudku povedal, že podá odvolanie na Krajský súd v Prešove.

Sudca sa ešte pred vyhlásením záverečných rečí opýtal poškodeného Petra M., či trvá na svojom stanovisku, že si nič nepamätá, keďže súdny znalec to vylúčil. Poškodený svoje predchádzajúce tvrdenie potvrdil, navyše povedal, že nevie vysvetliť, prečo si to nepamätá.

Streľba sa odohrala 1. marca okolo 3.00 h v centre Prešova pred jedným z barov, kde došlo k nezhodám medzi vtedy 33-ročným a 34-ročným Prešovčanom. Po predchádzajúcich slovných nezhodách a fyzickom útoku mladší z mužov podľa polície výstrelom z krátkej strelnej zbrane zasiahol druhého muža do krku. Vladimíra H. polícia zadržala na mieste.