Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vlani ukončili projekt kompostárne v Lipanoch i úpravu toku v Makove

Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Podľa SAŽP počet zazmluvnených projektov podporených z eurofondov bol za minulý bol 138, počet riadne ukončených projektov 60 a mimoriadne ukončených projektov bolo 27.

Banská Bystrica 19. mája (TASR) - Protipovodňové úpravy toku rieky na Kysuciach i kompostáreň na zhodnocovanie odpadu na východe Slovenska. To sú príklady ukončených projektov Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) v minulom roku. Informovala o tom v Banskej Bystrici počas verejného odpočtu svojej činnosti.

Podľa SAŽP počet zazmluvnených projektov podporených z eurofondov bol za minulý bol 138, počet riadne ukončených projektov 60 a mimoriadne ukončených projektov bolo 27. Objem zazmluvnených projektov za uplynulý rok dosiahol sumu 238 miliónov eur a riadne ukončených projektov 100 miliónov eur.

Ako ďalej uvádza, medzi príklady ukončených v roku 2022 patrí projekt s názvom Makov - úprava toku Kysuca. Boli to protipovodňové úpravy, tok sa totiž v čase intenzívnych zrážok vylieval a v obci spôsoboval škody. Ďalším je Kompostáreň na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu v meste Lipany. Tretím je projekt s názvom Zachovanie biodiverzity a vybudovanie novej zelenej infraštruktúry v obci Nýrovce. Zabezpečil vznik novej zelene s cieľom obnoviť prírodný charakter krajiny, čo bude mať podľa SAŽP pozitívny vplyv na životné prostredie.

Plán obnovy sa v prípade SAŽP týka jednej z kľúčových politík, tzv. zelenej ekonomiky. Do nej patrí aj komponent obnovy budov, ktorej súčasťou je obnova rodinných domov. Plánované čerpanie finančných prostriedkov sekcie plánu obnovy SAŽP na roky 2021 až 2026 je 528,2 milióna eur. V tomto roku je to suma 120.643 milióna eur, vlani to bolo 68,72 milióna eur.