Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vlani zahniezdilo na Slovensku 14 párov ohrozeného sokola kobcovitého

Na snímke pár sokolov kobcovitých. Foto: TASR

Sokol na Slovensku takmer vyhynul, v roku 2012 nezaznamenali ornitológovia ani jeden úspešne hniezdiaci pár.

Bratislava 24. marca (TASR) - Minulý rok zahniezdilo na Slovensku 14 párov ohrozeného sokola kobcovitého. Narodilo sa im 35 mláďat. Zabrániť vyhynutiu a vytvoriť podmienky na rast populácie sokola kobcovitého a dropa veľkého má slovensko-maďarský projekt. TASR o tom informovala Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR a Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Sokol na Slovensku takmer vyhynul, v roku 2012 nezaznamenali ornitológovia ani jeden úspešne hniezdiaci pár. Populáciu, ktorá je krehká a nestabilná, sa podľa Jozefa Chavka z RPS podarilo zachrániť vďaka predošlému projektu a jeho aktivitám. V roku 2019 zaznamenali 22 úspešne hniezdiacich párov, ktoré vyviedli 74 mláďat.

"Čo sa týka dropa veľkého, po roku 2012 nebolo zaznamenané žiadne hniezdenie, s výnimkou roku 2018 a 2021, keď boli zistené iba ojedinelé hniezdne pokusy. Ešte v roku 1956 pritom na Slovensku žilo 1165 dropov," poukázal Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Chavko doplnil, že sokol aj drop sa vyskytujú v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia. Pre územie je typické intenzívne poľnohospodárstvo. Dôsledkom toho vtáky trpia nedostatkom potravy, najmä malých hlodavcov a hmyzu, opísal Chavko. "Ďalším špecifickým problémom lokality sú nelegálne vstupy do územia, ktoré spôsobujú vyrušovanie hniezdiacich či zimujúcich jedincov," povedal.

Na Slovensku je poslednou známou lokalitou, kde sa pravidelne vyskytujú oba druhy, CHVÚ Sysľovské polia. Na toto územie sa bude sústrediť aj projekt LIFE Steppe on border.

"S cieľom vytvorenia priaznivých hniezdnych a potravných biotopov, ako aj zlepšenia celkovej biodiverzity a vodozádržných funkcií v rámci CHVÚ sa budeme spolu s ostatnými partnermi podieľať na výkupe pozemkov, premene ornej pôdy na trávne porasty/úhorovú plochu na takmer 112 hektároch pôdy, umiestňovaní nových búdok či výsadbe 3000 stromov a kríkov pôvodných druhov," priblížil riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy ŠOP Radovan Michalka.

Význam majú podľa neho aktivity zamerané na zosúladenie záujmov ochrany prírody a miestnych obyvateľov. ŠOP SR bude usmerňovať návštevnosť v CHVÚ formou obnovy a doplnenia značenia územia. "Projekt LIFE Steppe vnímame ako prelomový a zásadný pre ochranu a zachovanie oboch druhov u nás," poznamenal Michalka.

Projekt spojil šesť partnerských organizácií a dve spolufinancujúce organizácie zo Slovenska a z Maďarska. Realizovať sa začal vo februári a potrvá do apríla 2027. Väčšina aktivít bude prebiehať v jednom chránenom vtáčom území na Slovensku a v piatich CHVÚ v Maďarsku. Projekt finančne podporila Európska únia.