Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Vlastný web za dôležitý nástroj informovanosti označuje 78 % samospráv

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Bratislava 18. decembra (TASR) – Internet za samozrejmý informačný kanál v prostredí samospráv označujú približne dve tretiny (62,4 percenta) starostov a primátorov. Dôležitosť a prínos samostatného webu mesta či obce zdôrazňuje 78 percent šéfov samospráv. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Za nástroj prezentácie samosprávy považuje oficiálnu webstránku 86,9 percenta primátorov a starostov. Priestor na lokálne spravodajstvo v nej vidí 51 percent opýtaných. Vysielanie rokovaní mestského, respektíve obecného, zastupiteľstva na webstránke by malo byť podľa 13,6 percenta opýtaných, pričom 30 percent respondentov si myslí, že vysielanie rokovaní zastupiteľstiev by mohlo byť vysielané na webstránke mesta, prípadne obce," priblížil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Podľa 57,5 percenta opýtaných by mal web poskytovať kontakty na dôležité inštitúcie, podniky, školy a podobne, ktoré sú v okolí samosprávy, 51 percent respondentov si myslí, že web by mal publikovať informácie podporujúce komunitný život i možnosti občianskej participácie. Informácie o medziobecnej spolupráci považuje za dôležité na webe samosprávy 55,3 percenta primátorov a starostov.

Prieskum zameraný na danú tému realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v čase od 12. októbra do 24. novembra na vzorke 523 respondentov. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS-u s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.