Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vlčan verí, že nájde riešenie pre presun pozemkov v národných parkoch

Na archívnej snímke Samuel Vlčan. Foto: TASR - Vladimír Benko/MZVaEZ SR

Nový minister verí, že diskusia o prevode v pléne bude príležitosťou na to, aby sa téme viac venovalo.

Bratislava 9. júna (TASR) - Nový minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO) verí, že v parlamente nájde s poslancami dobré riešenie pre presun pozemkov v národných parkoch (NP) pod ochranárov. O tomto návrhu hovoril aj so šéfom envirorezortu Jánom Budajom (OĽANO). Vlčan to uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

"Nie som ani deň ministrom pôdohospodárstva a tu som ako keby nieže naskočil do idúceho vlaku, tu sa už iba pozerám na koncové svetlá nejakého vlaku, ktorý opustil stanicu," povedal Vlčan na margo predloženého poslaneckého návrhu, ktorým by sa mal presun pozemkov riešiť na budúcotýždňovej schôdzi parlamentu. Nový minister verí, že diskusia o prevode v pléne bude príležitosťou na to, aby sa téme viac venovalo.

Štátny podnik Lesy SR, Štátne lesy Tatranského národného parku a Lesopoľnohospodársky majetok Ulič musia pri svojej produkcii a hospodárení zohľadňovať nielen ekonomickú činnosť, ale viac i mimohospodárske funkcie lesa, ako je napríklad zadržiavanie vody v krajine, podotkol Vlčan. V stredu sa má stretnúť s riaditeľom sekcie lesného hospodárstva ministerstva pôdohospodárstva Michalom Tomčíkom a zástupcom vedenia Lesov SR. Vlčan sa chce oboznámiť s ich pohľadom na presun lesov v chránených územiach pod ochranárov.

Zmenu v riadení národných parkov ohlásil minulý týždeň Budaj s tým, že ju prinesie novela zákona o ochrane prírody, ktorú envirorezort posúva do legislatívneho procesu. Novelu napokon predložili do parlamentu koaliční poslanci.

Poslankyňa parlamentu Anna Zemanová (SaS) pre TASR potvrdila, že o takýto postup požiadal Budaj. Ten iniciatívu poslancov víta, pretože sa množia rôzne prekážky pri prijímaní legislatívy. Takýto postup však kritizuje ministerstvo pôdohospodárstva.