Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

VNMES hlasuje o rezolúcii zachovať druhú otázku o národnosti v sčítaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návrh zmeny prišiel po tom, ako poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Gyimes minulý týždeň vyzval na vypustenie možnosti označiť v sčítaní i druhú národnosť.

Bratislava 1. februára (TASR) - Zástupcovia národnostných menšín vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES) môžu do pondelkového popoludnia vyjadriť svoj postoj k výzve na zachovanie možnosti hlásiť sa k druhej národnosti v sčítaní obyvateľstva 2021. Výzva reaguje na nečakané iniciovanie legislatívnej zmeny, ktorou by sa mala na návrh Štatistického úradu (ŠÚ) SR vynechať z dotazníka na sčítanie podotázka týkajúca sa väzieb, vzťahu k druhej národnosti.

ŠÚ predložil návrh v piatok (29. 1.) do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky je z tohto postupu ŠÚ sklamaný, vníma ho ako účelový a protiprávny. Pripomenul, že ho ako vecného gestora zodpovedného za tvorbu uvedenej metodiky ŠÚ úplne obišiel. "Bez jedinej informácie, bez vyžiadania stanoviska splnomocnenca alebo VNMES postupoval ŠÚ jednostranne a iniciuje túto bezprecedentnú legislatívnu zmenu," uviedol Bukovszky na sociálnej sieti.

Oslovil preto členov VNMES, ak per rollam podporia rezolúciu, obráti sa s výzvou na premiéra, ministerku spravodlivosti ako predsedníčku rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť i na šéfa ŠÚ. Podporu rezolúcii vyjadrila na sociálnej sieti aj splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Andrea Bučková. "Som presvedčená, že odbornou argumentáciou a spoločným úsilím sa nám podarí zachovať súčasný stav výberu dvoch národností a postavenie menšín sa posilní," uviedla.

Návrh zmeny prišiel po tom, ako poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Gyimesi (OĽANO) minulý týždeň vyzval na vypustenie možnosti označiť v sčítaní i druhú národnosť. Tvrdí, že takto postavené otázky posilňujú asimiláciu príslušníkov národnostných komunít a výsledky môžu byť skreslené. Nesúhlasili s tým však poslanci SaS a Za ľudí.

Bukovszky odmieta tvrdenia, že motívom druhej otázky je snaha zaviesť status tzv. dvojitej národnosti. Cieľom je podľa jeho slov získať detailnejšie informácie o identite obyvateľstva a nájsť spôsob, ako týchto ľudí etablovať do menšinového života. Pripomenul, že k zavedeniu podotázky pristúpil ŠÚ po odbornej diskusii za účasti odborníkov zo strany národnostných menšín i zahraničných expertov, pričom sa vychádzalo i z odporúčaní Rady Európy.