Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vo štvrtok bolo najteplejšie v Kolárove, hlásia meteorológovia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyššie teploty sa vyskytli aj v Žilinskom kraji a napríklad v Liesku na Orave vystúpila teplota nad 18 stupňov Celzia.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Vo štvrtok bolo najteplejšie v Kolárove v okrese Komárno, kde chýbalo pol stupňa k dosiahnutiu hodnoty 19 stupňov Celzia. Naopak, najchladnejšie bolo v Banskobystrickom kraji. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Ešte v noci postupoval cez naše územie ďalej na severovýchod teplý front a za ním k nám prúdil od juhu teplý vzduch. Naše územie sa v priebehu dňa nachádzalo v teplom sektore tlakovej níže, ktorá sa presúvala z alpskej oblasti nad Poľsko," uviedli meteorológovia. Popoludní došlo v oblasti Podunajskej nížiny k pretrhaniu oblačnosti a bolo tiež veterno, čo spôsobilo premiešanie vzduchu aj v prízemnej vrstve. "To je spravidla dôležitý faktor, ktorý je príčinou výraznejšieho vzostupu teploty vzduchu v prízemnej vrstve vzduchu v našej oblasti neskoro na jeseň a v zime. Nakoniec bolo najteplejšie v obci Kolárovo v okrese Komárno," poznamenali zo SHMÚ.

Veľmi teplo bolo aj v Žilinskom kraji a napríklad v Liesku na Orave vystúpila teplota nad 18 stupňov Celzia. "Príčinou bol tiež vietor, ktorý navyše pri južnom smere prepadával cez Západné Tatry, pričom dochádzalo k jeho výraznému ohrievaniu a vysušovaniu. Môžeme tak v tejto oblasti hovoriť o fénovom vetre," dodali meteorológovia. Po prechode studeného frontu sa začalo rýchlo ochladzovať, napríklad na stanici Kuchyňa pri Malackách.