Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Téma mimoriadneho zahraničného výboru sa bude týkať Ukrajiny

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) počas 54. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 26. januára 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Opozičná strana avizuje tiež iniciovanie mimoriadnej schôdze. Predložiť chce na nej uznesenie, v ktorom požiada vládu a prezidentku SR o odloženie cvičenia Saber Strike.

Bratislava 26. januára (TASR) - Vo štvrtok (27. 1.) dopoludnia mimoriadne zasadne Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR. Zvolal ho jeho predseda Marián Kéry (Smer-SD), ako informoval v stredu. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) má na výbore informovať o stupňujúcom sa napätí na ukrajinsko-ruskej hranici a súvisiacich rokovaniach Bezpečnostnej rady SR. Kéry chce hovoriť aj o uzatvorení obrannej dohody s USA. Smer-SD žiada pre aktuálnu situáciu na Ukrajine tiež odloženie plánovaného slovensko-amerického cvičenia Saber Strike, k téme chce iniciovať mimoriadnu schôdzu.

"Budeme klásť legitímne otázky. Prečo sa tak ponáhľame s podpisom zmluvy medzi vládou SR a USA? V tejto situácii mi to pripadá ako prilievanie oleja do ohňa," načrtol Kéry témy výboru, ktorý má byť na žiadosť ministra v utajenom režime. Poslanci sú podľa neho o aktuálnej situácii na Ukrajine nedostatočne informovaní. Zaujímať sa chce o to, čo Slovensku reálne hrozí.

Opozičná strana avizuje tiež iniciovanie mimoriadnej schôdze. Predložiť chce na nej uznesenie, v ktorom požiada vládu a prezidentku SR ako hlavnú veliteľku Ozbrojených síl SR o odloženie cvičenia Saber Strike. "Ak sme presvedčení, že treba cvičiť a spolupracovať, považujeme za absolútne správne, aby bolo toto cvičenie odložené. Pretože toto je eskalácia napätia, ku ktorej by SR nemala pristupovať," upozornil predseda strany Robert Fico. Ako zdôraznil, nejde o cvičenie NATO. Poukázal na to, že na Slovensko príde 3000 amerických vojakov s 4500 ručných zbraní a 1000 kusov techniky. Druhou témou mimoriadnej schôdze má byť prudké zdražovanie. Vláda sa podľa Fica nedostatočne venuje sociálnym problémom v SR.