Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vo väčšine miestností začínajú sčítavať hlasy, niekde sa ešte volí

Na ilustračnej snímke volebná urna pre voľby do VÚC (vľavo) a vpravo volebná urna pre komunálne voľby. Foto: TASR - Jakub Popelka

Volilo sa v 2926 obciach, mestách a mestských častiach. V piatich sa konali len krajské voľby, pretože v nich neevidovali žiadnych kandidátov na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy. Volebné miestnosti zostávajú otvorené v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Preto sa volebné moratórium v Trnavskom kraji predĺži nateraz o 1,5 hodiny a v Bratislavskom kraji o 45 minút. Z dôvodu vysokého záujmu voličov sa bude voliť dlhšie v obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese.

Štátna volebná komisia dostala počas soboty desiatky podnetov, v ktorých občania upozorňujú na nedostatky vo volebnom procese. K týmto podnetom prijíma stanoviská.

V spojených voľbách mohli hlasovať aj voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19. O hlasovanie do špeciálnej schránky prejavilo záujem 1867 voličov.

Pred niektorými volebnými miestnosťami sa počas dňa tvorili dlhšie rady. V niektorých prípadoch bol operatívne zvýšený počet volebných zásten. Na pokojný priebeh volieb dohliadala polícia. Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala preverovať v rámci Slovenska viacero prípadov podozrení z volebnej korupcie.

Vo Varíne (okres Žilina) spojili volebný deň s referendom o premenovaní Tisovej ulice. V Sliači (okres Zvolen) sa zas voliči v referende vyjadrovali k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.

Voliči si prvýkrát v jeden deň vyberali svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov. Hlasovať mohli len v mieste svojho trvalého bydliska. Volebné miestnosti otvorili o 7.00 h.

Volilo sa v 2926 obciach, mestách a mestských častiach. V piatich sa konali len krajské voľby, pretože v nich neevidovali žiadnych kandidátov na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva. Zriadených bolo 6010 volebných okrskov. Voliť mohlo prísť takmer 4,41 milióna ľudí. Prvýkrát hlasovať vo voľbách mohlo približne 140.000 mladých ľudí.

Priebežné neoficiálne výsledky bude možné sledovať na weboch www.volbysr.sk aj na webe www.teraz.sk. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia. Malo by tak byť v nedeľu 30. októbra.