Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vo veku 101 rokov zomrel najstarší organista na Slovensku

Illustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

O Kolarovičovi bol natočený aj dokument s názvom Organ v nebi.

Senec 7. decembra (TASR) - Vo veku 101 zomrel v nedeľu (5. 12.) najstarší organista na Slovensku Fridrich Kolarovič. Informuje o tom mesto Senec na svojej webovej stránke.

"S láskou na neho budeme spomínať všetci, ktorí sme ho poznali. Veriaci z Kostola sv. Mikuláša v Senci, Spevácky zbor Radosť. Ženy zo Speváckeho zboru Miestneho odboru Matice slovenskej Limbora si ho budú navždy držať v srdciach ako svojho zakladateľa a prvého dirigenta," napísala samospráva.

Mesto Senec v zastúpení jeho vedenia a poslancov si ho v minulosti uctilo cenou mesta a Bratislavský samosprávny kraj pamätným listom. O Kolarovičovi bol natočený aj dokument s názvom Organ v nebi. Mestské noviny Senčan v rozhovore s ním z roku 2014 informovali, že bol ako 94-ročný aktívny kostolný organista zapísaný do Knihy slovenských rekordov.

Kolarovič sa narodil 21. augusta 1920 vo Veľkých Kostoľanoch. Po maturite na Učiteľskom ústave v Bratislave sa stal učiteľom v Lužiankach. Riaditeľom školy bol v Ludaniciach. Pôsobil aj v Bernolákove a pred dôchodkom učil v Novej Dedinke. Okrem organovania viedol aj ochotnícke divadlá a spevácke zbory.