Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo veku 103 rokov zomrel 7. apríla protifašistický odbojár F. Marek

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Počas vojny bol František Marek povolaný ako vojak armády vojnového slovenského štátu a prevelený na východný front.

Bratislava/Žilina 12. apríla (TASR) - Vo veku 103 rokov zomrel 7. apríla v Žiline protifašistický odbojár František Marek. Bol posledným Slovákom, ktorý počas druhej svetovej vojny po boku talianskych partizánov bojoval proti Benitovi Mussolinimu. Na sociálnej sieti o tom informuje Ministerstvo obrany (MO) SR.

Počas vojny bol František Marek povolaný ako vojak armády vojnového slovenského štátu a prevelený na východný front. "V Bielorusku aj s ostatnými spolubojovníkmi na vlastné oči videl, aké zverstvá páchajú fašisti, po ktorých boku mali bojovať," približuje rezort obrany.

Morálny stav jednotiek sa prudko zhoršoval, Nemci ich vnímali ako nepoužiteľné a prevelili ich do Talianska, kde mali vykonávať opevňovacie práce. Marek od svojej jednotky utiekol spolu s ďalšími štyrmi Slovákmi. Pridali sa k talianskym partizánom a zapojili sa do protifašistického odboja. Bol trikrát väznený, nevyhol sa ani rozsudku smrti. "No ako zázrakom sa mu podarilo utiecť a pokračovať v odboji," približuje ministerstvo.

Vojnovému veteránovi Františkovi Marekovi udelili vlani v januári, pri príležitosti jeho 102. narodenín, vojenské vyznamenanie – Pamätnú medailu ministra obrany 3. stupňa.

RTVS si vo vysielaní pripomenie protifašistického odbojára F. Mareka



Verejnoprávna RTVS si v stredajšom vysielaní pripomenie osobnosť protifašistického odbojára Františka Mareka. Urobí tak o 20.00 h na Dvojke v portréte František Marek: V odboji proti Mussolinimu zo série Naše storočie. TASR o tom informovala Zuzana Vicelová z RTVS.