Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vo veku 67 rokov zomrel politik Jaroslav Paška

Na archívnej snímke Jaroslav Paška (SNS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Paška pôsobil v minulosti ako poslanec Národnej rady SR, zastával funkciu ministra školstva.

Bratislava 15. júla (TASR) - Vo veku 67 rokov zomrel politik Jaroslav Paška. Na sociálnej sieti to uviedla jeho rodina. TASR to potvrdila hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Paška pôsobil v minulosti ako poslanec Národnej rady SR, zastával funkciu ministra školstva. Bol tiež podpredsedom SNS a pôsobil aj ako europoslanec.

„Desať rokov sme stáli bok po boku. Nemal som politicky bližšieho priateľa. Bol to jeden úžasne dobrý človek, úprimný a priateľský," reagoval na sociálnej sieti vo štvrtok večer predseda SNS Andrej Danko.

Profil Jaroslava Pašku

Jaroslav Paška sa narodil 20. júna 1954 v Banskej Štiavnici. Vyštudoval Fakultu architektúry SVŠT, ako aj Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave.

V rokoch 1978 až 1985 pracoval ako projektant a architekt v slobodnom povolaní a v rokoch 1985 až 1993 ako vysokoškolský pedagóg na Fakulte architektúry a Strojníckej fakulte SVŠT v Bratislave.

K politike sa Paška dostal počas Nežnej revolúcie v novembri 1989. O rok neskôr vstúpil do Slovenskej národnej strany (SNS). V rokoch 1993 až 1994 zastával vo vláde Vladimíra Mečiara post ministra školstva SR. V ďalšom období pôsobil v rokoch 1994 až 2009 ako poslanec Národnej rady SR za Slovenskú národnú stranu a tiež ako zástupca SR v rôznych medzinárodných inštitúciách, ako napríklad Parlamentné zhromaždenie Rady Európy či Medziparlamentná únia.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) získal v roku 2009 za SNS mandát europoslanca a stal sa podpredsedom frakcie Európa slobody a demokracie (EFD).

Po skončení pôsobenia v Európskom parlamente sa v roku 2014 vrátil na domácu politickú scénu a stal sa 1. podpredsedom SNS. V parlamentných voľbách bol v roku 2016 opäť zvolený za poslanca Národnej rady (NR) SR. Pracoval najmä vo Výbore NR SR pre európske záležitosti a v Zahraničnom výbore NR SR.

V rokoch 2016 až 2020 pôsobil Jaroslav Paška aj ako zástupca NR SR v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.