Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vo veku 79 rokov zomrel evanjelický teológ a historik David P. Daniel

David P. Daniel vystupuje 17. 10. 2019 na Stupavskej konferencii organizácií
občianskeho sektora - Orbis Civitates, Bratislava, Nová cvernovka.
Foto: P. Demeš

Daniel najprv pôsobil ako poradca na odbore medzinárodnej spolupráce Ministerstva školstva, mládeže a športu SR a neskôr na Ministerstve medzinárodných vzťahov SR.

Bratislava 13. marca (TASR) – Vo štvrtok (12. 3.) vo veku 79 rokov v Martine náhle zomrel americký Slovák, evanjelický teológ a historik David P. Daniel. TASR o tom informoval občiansky aktivista a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš.

Daniel pred rokom 1989 spolupracoval s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied. Po Nežnej revolúcii sa usadil na Slovensku. Demeš doplnil, že Daniel najprv pôsobil ako poradca na odbore medzinárodnej spolupráce Ministerstva školstva, mládeže a športu SR a neskôr na Ministerstve medzinárodných vzťahov SR.

„Stál pri zrode Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA) a zohral kľúčovú úlohu pri internacionalizácii nášho školstva a rozvoji mimovládneho sektora. Pred odchodom do dôchodku vyučoval na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského,“ komentoval Demeš.

V októbri 2019 sa v Bratislave zúčastnil na celoslovenskej konferencii mimovládnych organizácií, kde mu organizátori udelili špeciálne ocenenie.