Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vo veku 85 rokov zomrel významný etnograf Tibor Ág

Posledná rozlúčka s Tiborom Ágom bude v stredu (4.9.) o 14.00 h na cintoríne vo Veľkom Mederi.

Veľký Meder 3. septembra (TASR) - Vo veku 85 rokov zomrel vo Veľkom Mederi významný činiteľ maďarskej kultúry na Slovensku dirigent, zberateľ ľudových piesní, etnograf Tibor Ág. Od založenia Maďarského kultúrneho zväzu na Slovensku Csemadok sa aktívne zapojil do zachovania folklórnych tradícií a vychovávania vedúcich tanečných i speváckych súborov.

Už v roku 1949 zorganizoval spevácky zbor, bol pri založení maďarského profesionálneho tanečného súboru Népes a stal sa jeho umeleckým vedúcim a dirigentom. Neskôr pôsobil ako pedagóg v Galante a od roku 1964 bol zakladajúcim dirigentom Speváckeho zboru maďarských učiteľov na Slovensku a odborným pracovníkom Csemadoku. Na jeho podnet vznikla súťaž maďarských sólistov, speváckych, inštrumentálnych a folklórnych súborov Jarný vietor vody vzdúva, ktorá do dnešného dňa existuje.

Pod vedením Tibora Ága vznikol celý rad speváckych skupín a zborov. Zaznamenal vyše 20.000 ľudových piesní južného Slovenska. Vydal niekoľko desiatok knižných publikácií, jeho odborné články vychádzali v maďarskej periodickej tlači. Svoju zberateľskú činnosť prezentoval aj v programoch maďarského vysielania československého i slovenského rozhlasu.

Posledná rozlúčka s Tiborom Ágom bude v stredu (4.9.) o 14.00 h na cintoríne vo Veľkom Mederi.