Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vo veku 90 rokov zomrel spisovateľ a novinár Ladislav Švihran

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Aj pred dovŕšením 90 rokov stále publikoval náučné články s témou histórie 20. storočia a sporadicky sa venoval aj prekladateľstvu či písaniu rozhlasových pásiem.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel vo štvrtok (22. 9.) spisovateľ, prekladateľ a novinár Ladislav Švihran. TASR o tom informovala rodina zosnulého.

Švihran najprv pôsobil ako redaktor v denníku a neskôr v nakladateľstve Smena. Venoval sa aj prekladom do viacerých jazykov, najmä poľštiny a ruštiny. V roku 1970 mu vyšla knižná prvotina Kulturizmus ducha.

V priebehu nasledujúcich piatich desaťročí sa zaradil s desiatkami diel medzi najvydávanejších slovenských autorov. Jeho texty sa nachádzajú aj vo viacerých učebniciach slovenského jazyka a literatúry. V minulosti dostal medzinárodné i slovenské ocenenia, najmä Cenu Vojtecha Zamarovského a Cenu Egona Ervína Kischa.

Aj pred dovŕšením 90 rokov stále publikoval náučné články s témou histórie 20. storočia a sporadicky sa venoval aj prekladateľstvu či písaniu rozhlasových pásiem. Zaradil sa tým medzi najstarších aktívnych publicistov na Slovensku.