Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo vianočnej pošte medzi Londýnom a Zemplínom sa nájdu aj kuriozity

Do Londýna putovali z Košíc či Krásnohorského Podhradia napríklad perníky, jahodové džemy, zabíjačkové špeciality, zavárané uhorky či tradičné vianočné oplátky.

Vranov nad Topľou 24. decembra (TASR) - Tisíce kilometrov precestovali v uplynulých dňoch niektoré vianočné darčeky pri putovaní za svojimi adresátmi. Ide napríklad o tie, ktoré zaslali domov viacerým Slovákom ich príbuzní z Británie a naopak našinci do spomínanej krajiny, cez poštu či rôzne prepravné firmy.

Kuriér Miro, ktorý pracuje pre prepravnú firmu so sídlom na Zemplíne, zváža zásielky zo Slovenska a Čiech do Británie a opačným smerom pravidelne. "Pred Vianocami máme, samozrejme, trocha viacej práce, čo súvisí hlavne so zasielaním darčekov oboma smermi," poznamenal.

Zásielky vyvážané zo Slovenska boli podľa jeho slov naplnené v uplynulých dňoch okrem darčekov aj všakovakými dobrotami, ku ktorým majú "zahraniční" Slováci v cudzine sťažený prístup. Do Londýna putovali z Košíc či Krásnohorského Podhradia napríklad perníky, jahodové džemy, zabíjačkové špeciality, zavárané uhorky či tradičné vianočné oplátky - všetko s prívlastkom "home-made", čiže vyrobené doma. Ľudia z Anglicka zasielali do svojej slovenskej domoviny najčastejšie elektroniku, šaty či kozmetiku.

Medzi decembrovými zásielkami sa našlo podľa Mirových slov opäť aj niekoľko kuriozít. "Naposledy som viezol z českého Hrabišína do Londýna zemiaky, ktoré poslal miestny pán svojmu zaťovi, aby si ich zasadil na svojej anglickej záhradke, keďže mu veľmi chutili pri poslednej návšteve Čiech. Cestou naspäť som z Anglicka viezol do Brna ako vianočný darček napríklad skladaciu striptérsku tyč."

Decembrová pošta medzi Londýnom a Zemplínom však nemá podľa jeho slov iba prívlastok vianočná. Módna návrhárka Silvia z obce Stakčín v okrese Snina si ňou dala napríklad dopraviť do Anglicka vybavenie svojej krajčírskej dielne.

Kateřine z českého Frýdka-Místka priviezol kuriér Miro do Londýna zjazdové lyže. "Tie som doručoval do Veľkej Británie vôbec po prvýkrát. Kateřina mi prezradila, že si ich berie so sebou počas Vianoc do francúzskych Álp. Lyžovanie na umelej zjazdovke zábavného centra v Milton Keynes, ležiaceho severozápadne od Londýna, ju už trocha omrzelo."

Služby spomínaného kuriéra využila v týchto dňoch na zaslanie vianočných darčekov a presťahovanie osobných vecí aj 31-ročná Olina zo Žiliny, ktorá sa po ôsmich rokoch práce v Anglicku vracia na Slovensko.

"Chce to už trocha zmeny do života a pomýšľam aj na rodinu. Idem za priateľom do Bratislavy," povedala. Dúfa, že sa jej po návrate do domoviny bude dariť aj tam.

"Strašne by som si priala, aby mali ľudia na Slovensku kvôli čomu ostávať doma a nemuseli odchádzať za prácou do zahraničia," skonštatovala.

Po svojich skúsenostiach s kultúrami oboch krajín si praje, aby boli k sebe ľudia na Slovensku viacej zhovievaví či priateľskí, a to nie len počas najkrajších sviatkov roka.

"Prospelo by im, ak by k sebe boli viac 'friendly', ako mnohí z tých, ktorých som za tie roky spoznala v Londýne. Snáď sa toho raz dožijem aj na Slovensku."