Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Vo Vrútkach sa začína druhý ročník memoriálu Stopami ukrývaných detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trasa memoriálu, ktorá vedie z Vrútok až na Čierny Balog, je inšpirovaná životným príbehom Pavla Eliho Vaga, jeho sestry Ester a ďalšej rodiny, pripomínajú organizátori.

Bratislava 19. júla (TASR) – Za účasti veľvyslanca štátu Izrael na Slovensku Boaza Modaia sa v pondelok vo Vrútkach začína druhý ročník týždňového pochodu, memoriálu s názvom Stopami ukrývaných detí. Podujatie, ktoré organizuje občianske združenie Post Bellum, pripomína utrpenie detí a celých rodín, ktoré sa museli skrývať pred perzekúciami Židovského kódexu, prijatého v ére ľudáckej Slovenskej republiky (1939-1945).

"Trasa memoriálu, ktorá vedie z Vrútok až na Čierny Balog, je inšpirovaná životným príbehom Pavla Eliho Vaga, jeho sestry Ester a ďalšej rodiny," pripomínajú organizátori približne 100-kilometrového pochodu.

Memoriál ukončí podujatie pre verejnosť v Kultúrnom dome v Čiernom Balogu v sobotu 24. júla o 19.00 h. "Svoju účasť potvrdila verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová i predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter. Na podujatí bude prítomný online aj Pavol Eli Vago z Izraela," informovali organizátori.

Realizáciu memoriálu Stopami ukrývaných detí finančne podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Americké veľvyslanectvo na Slovensku, Izraelské veľvyslanectvo na Slovensku i BBSK.