Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá veľké lavínové nebezpečenstvo

Na snímke pohľad na Vysoké Tatry zo snehového záveja po kalamite v nedeľu 5. februára 2023. Foto: TASR Adriána Hudecová

Počasie v pondelok ovplyvňuje tlaková výš, ktorá priniesla chladné a jasné počasie.

Liptovský Hrádok 6. februára (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, a to predovšetkým na záveterných južných, juhovýchodných, juhozápadných a východných expozíciách. Nízke teploty neprajú stabilizácii snehovej pokrývky a tá je na mnohých strmých svahoch (nad 30 stupňov) málo spevnená. Lavínu je tak možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení," upozornil Buliak.

Doplnil, že sa očakáva výskyt stredných a veľkých spontánnych lavín, ktoré môžu zasiahnuť aj turistické chodníky alebo ústia dolín. "Silný vietor sfúkal voľný sneh aj do pásma lesa a miernejších sklonov. Tu je možné uvoľniť lavínu, ktorá často končí v terénnej pasci, kde hrozí hlboké zasypanie. Pohyb vo vysokohorskom teréne a podhorí, ohrozenom lavínovými svahmi, sa neodporúča," zdôraznil.

Počasie v pondelok ovplyvňuje tlaková výš, ktorá priniesla chladné a jasné počasie. Vietor sa počas dňa ustáli, bude fúkať od severovýchodu a dosiahne silu osem až 12 metrov za sekundu. Teploty dosiahnu v najvyšších polohách mínus 15 až mínus desať stupňov Celzia, dodal Buliak.