Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na horách naďalej platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Na archívnej snímke výhľad na Vysoké Tatry z Chopka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Hlavným lavínovým problémom ostáva veľké množstvo nového snehu, ktoré pribúdalo každým dňom až do soboty rána.

Liptovský Hrádok 21. januára (TASR) - Zvýšené lavínové nebezpečenstvo platí aj v sobotu vo vysokých polohách hôr. V Malej Fatre, vzhľadom na výrazne menší úhrn zrážok, zostáva nebezpečenstvo lavín mierne. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Počas poslednej periódy sneženia pripadlo pomerne veľké množstvo nového snehu, ktorý na záveterných miestach vytvoril nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. "Obzvlášť nebezpečné sú miesta pod sedlami, skalnými stenami a v strmých žľaboch najmä severných expozícií. Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, napríklad v podobe jedného lyžiara," upozornil Kyzek.

Naďalej sa podľa neho očakáva aj výskyt samovoľných, prevažne prachových lavín z nového snehu, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy. Počas dňa sa na strmých, slnkom osvietených svahoch môžu vyskytnúť aj menšie lavíny z vlhkého až mokrého snehu. "Pohyb vo vysokohorskom teréne neodporúčame návštevníkom bez znalosti lavínovej problematiky a potrebnej výstroje," zdôraznil Kyzek.

Snehová pokrývka pomaly sadá a stabilizuje sa, čomu pomáha aj pomerne priaznivá teplota vzduchu. Hlavným lavínovým problémom ostáva veľké množstvo nového snehu, ktoré pribúdalo každým dňom až do soboty rána. Za uplynulý týždeň pripadlo v pohoriach od 35 do 75 centimetrov nového snehu, najviac v Nízkych Tatrách a vo východnej časti Vysokých Tatier, najmenej v Malej Fatre.