Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vo vyšších polohách platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za poslednú periódu sneženia pripadlo v pohoriach v nadmorských výškach nad 1800 metrov až 30 centimetrov nového vlhkého snehu, ktorý nie je dostatočne previazaný so staršou vrstvou.

Liptovský Hrádok 3. apríla (TASR) – V nedeľu platí v slovenských pohoriach v nadmorskej výške nad 1600 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

V Malej a Veľkej Fatre a pod hranicou 1600 metrov nad morom platí v nedeľu malé lavínové nebezpečenstvo (prvý stupeň). Za poslednú periódu sneženia pripadlo v pohoriach v nadmorských výškach nad 1800 metrov až 30 centimetrov nového vlhkého snehu, ktorý nie je dostatočne previazaný so staršou vrstvou.

„Očakávať môžeme malé mokré samovoľné lavíny a splazy v strmých žľaboch, prípadne topením sa snehu zo skalných stien. V najvyšších polohách Tatier aj zo suchého snehu. Veľká pravdepodobnosť uvoľnenia lavíny je vplyvom dodatočného zaťaženia snehovej pokrývky lyžiarom alebo peším turistom, a to na svahoch všetkých orientácií,“ doplnil Bešinský.