Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Vo výzvach na obnovu domov zaevidovali vyše 3000 žiadostí o príspevok

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michal Maco. Foto: TASR Pavel Neubauer

Plán obnovy ráta s obnovou približne 30.000 rodinných domov.

Bratislava 27. februára (TASR) – V prvých dvoch výzvach na podporu obnovy rodinných domov zaevidovali vyše 3000 žiadostí o finančný príspevok z plánu obnovy. Deň pred uzatvorením pilotných výziev o tom informovala Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá zároveň avizuje spustenie novej výzvy.

"Do 24. februára sme prijali 3128 žiadostí - do štandardnej výzvy sa zapojilo 2892 a do zvýhodnenej výzvy 236 žiadateľov," informoval generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Prioritou pripravovanej výzvy, ktorú chce SAŽP vyhlásiť v najbližších týždňoch, je podľa jeho slov zjednodušenie podmienok, ako aj zefektívnenie interných procesov. Ambíciou je zvýšiť potenciál úspešného vybavenia na 90 percent všetkých žiadostí.

"Dve zverejnené pilotné výzvy nám pomohli identifikovať silné a slabé miesta procesu. Rovnako sme získali množstvo dát a na ich základe vytvárame podmienky pre novú výzvu, vďaka čomu sa zjednoduší a najmä zrýchli proces vyhodnocovania žiadostí," povedal Maco.

Od vyhlásenia prvých výziev (15. 10. 2022) zamestnanci SAŽP poradili viac ako 7200 klientom v regionálnych kanceláriách, odpovedali na 17.000 telefonátov a odpísali na viac než 1170 e-mailov. Prvé dve výzvy sa končia 28. februára. Plán obnovy ráta s obnovou približne 30.000 rodinných domov.