Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo vzduchu je už aj peľ inváznych rastlín

Ilustračná foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

V teplejších oblastiach Slovenska však už podľa Janky Lafférsovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici zaznamenali vo veľmi nízkych koncentráciách aj peľ paliny a ambrózie.

Banská Bystrica 27. júla (TASR) - Počas uplynulých dní dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Denné koncentrácie spór húb sa udržiavali vo veľmi vysokých koncentračných úrovniach. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ mrlíka, skorocelu, štiavu, astrovitých a mrkvovitých rastlín.

V teplejších oblastiach Slovenska však už podľa Janky Lafférsovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali vo veľmi nízkych koncentráciách aj peľ paliny a ambrózie.

Ľudia alergickí na peľ si podľa jej slov do začiatku sezóny týchto silných alergénov – inváznych rastlín - veľmi nevydýchnu. Aj keď peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pomaly končí a ich denné koncentrácie postupne klesajú, môže sa peľ tohto najsilnejšieho alergénu v alergologicky významných koncentráciách vyskytnúť ešte na strednom a severnom Slovensku.

Denné koncentrácie peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy a peľu burín – skorocelu, štiavu a mrlíkov, zaznamenajú mierny nárast. Pomaly však bude pribúdať peľ paliny a ambrózie. Podľa Lafférsovej veľmi vysoké koncentrácie budú naďalej dosahovať spór húb (plesní).