Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vodárenské spoločnosti podporujú novelu, ktorá ochráni vodné zdroje

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Ochrana využiteľných vodných zdrojov je prioritou všetkých vlastníkov a prevádzkovateľov verejných vodovodov a kanalizácií združených v AVS.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Asociácia vodárenských spoločností (AVS) podporuje novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa ochránia vodné zdroje využívané na zásobovanie pitnou vodou. Informovala o tom kancelária AVS.

Ťažba dreva či odlesňovanie v ochranných pásmach vodných zdrojov podľa AVS vážne narúšajú prirodzený biotop krajiny. Majú negatívny dosah na kvalitu a kvantitu vodných útvarov dlhodobo využívaných na zásobovanie obyvateľstva vodou.

"V praxi sa často stretávame s nedodržiavaním ochranných pásiem vodných zdrojov stanovených podľa zákona o vodách z dôvodu iných hospodárskych činností," uviedla asociácia. Dodala, že práve preto podporuje snahu ministerstva životného prostredia na zabezpečenie ochrany vodných zdrojov.

Ochrana využiteľných vodných zdrojov je prioritou všetkých vlastníkov a prevádzkovateľov verejných vodovodov a kanalizácií združených v AVS. Upozorňujú, že nedostatok vody môže spôsobiť ohrozenie zdravia obyvateľstva a tiež zamedziť plneniu základných funkcií štátu.