Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VODIČI POZOR: Na miestach, kde hrozí stret so zverou treba byť opatrný

Ilustračná snímka Foto: TASR Radovan Stoklasa

Vodič, ktorému sa nepodarilo zrážke so zverou vyhnúť, je povinný nahlásiť udalosť na políciu na linke 158.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Polícia v týchto dňoch zaznamenala dopravné nehody po strete so zverou. Vyzýva preto vodičov, aby boli na miestach, kde môže dôjsť k stretu so zverou, mimoriadne opatrní. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Obozretnosť je namieste najmä pri prejazde niektorých úsekov ciest, najmä tých, ktoré sú označené aj príslušnou dopravnou značkou upozorňujúcou na zvýšený výskyt zveri, ale aj ak cesta vedie cez lesný porast a riziko vzniká aj pri vodných tokoch," tvrdí Bárdyová. Policajti v takých úsekoch odporúčajú, najmä pri zníženej viditeľnosti, jazdiť pomalšie a predvídavo.

Predvídavosť je podľa polície najlepšou prevenciou pred zrážkou so zverou. "Platí nepísané pravidlo, že ak vyjde na cestu jeden kus, takmer určite budú za ním nasledovať ďalšie," poznamenala Bárdyová. Ak zviera zbadáte včas, nikdy ho netreba oslepiť blikaním či diaľkovými svetlami. Zver by sa mohla vyľakať a situáciu zhoršiť. Polícia radí, aby ste auto zastavili a trúbili.

V prípade, že sa zviera dostane na vozovku, nesnažte sa mu vyhnúť vo vysokých rýchlostiach. "Následky šmyku totiž môžu byť oveľa horšie ako samotná zrážka so zvieraťom, to platí najmä pri jazde po diaľnici," konštatujú policajti.

Vodič, ktorému sa nepodarilo zrážke so zverou vyhnúť, je povinný nahlásiť udalosť na políciu na linke 158. Polícia pripomína, že lesná zver je majetkom užívateľa poľovného revíra a zrazením zveri mu tak vznikla škoda. Policajti ho o škode informujú, zabezpečia s ním odstránenie zrazenej zveri a sprejazdnenie cesty. "V žiadnom prípade neodporúčame zrazenú zver zobrať so sebou, pretože by ste sa tak mohli dopustiť trestného činu pytliactva," upozorňuje Bárdyová.

Minulý rok v septembri podľa polície skrížila cestu zver 12 vodičom, dvaja sa zranili ťažko a deviati ľahko. V októbri bolo takých nehôd 13 s jedným ťažkým a šiestimi ľahkými zraneniami.