Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VODIČI, POZOR: Mrznúce mrholenie je v Bratislave, Senci a Košiciach

Ilustračné foto. Foto: TASR

Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach Slovenska sa miestami nachádza utlačený sneh do jedného centimetra.

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovenská správa ciest (SSC) upozorňuje na mrznúce mrholenie v Bratislave, Senci a Košiciach. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, informuje SSC.

Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach Slovenska sa miestami nachádza utlačený sneh do jedného centimetra. Miestami zľadovatený sneh hrúbky od jeden do dvoch centimetrov sa nachádza na cestách II/584 Srdiečko - Bystrá, II/558 Stakčín - Ulič a na cestách tretej triedy v obvode Stakčín.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Huty, kde sa na vozovke nachádza miestami zľadovatený sneh do jedného centimetra.

Pre hmlu je dohľadnosť do 50 metrov v lokalitách Myjava, Dolný Kubín, Iliašovce, Turňa nad Bodvou, a Záborské. Do 100 metrov v lokalitách Košice, Poprad, Stará Ľubovňa, Pusté Pole, Batizovce, Moldava nad Bodvou, Štós, Pezinok, Sverepec, Buková, Švábovská stráň, Považská Teplá, Martin a Kremnica.

Pre vozidlá nad desať metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Príslop, HP Šútovce a HP Veľké Pole.

Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra 2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje desať metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

KSK odporúča vyhnúť sa horskému priechodu Soroška


Vodiči by sa mali vyhnúť horskému priechodu Soroška, situácia sa pre husté sneženie komplikuje. V oboch smeroch je zastavená premávka nákladných vozidiel nad tri a pol tony z dôvodu intenzívneho posypovania cestných komunikácií. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková s tým, že dopravu v úseku riadi polícia. Prejazd osobnej dopravy je povolený, treba však počítať s výraznejším zdržaním.

V západnej časti Košického kraja je počas celého dopoludnia hlásené husté sneženie, ktoré sa postupne presúva aj do okresov Košice - okolie a Michalovce. Na cestách sa vytvára dvojcentimetrová vrstva snehu, vo vyššie položených oblastiach tri až päť centimetrov,“ dodala.

Správa ciest KSK zrealizovala najviac výjazdov v dopoludňajších hodinách, 11, v okrese Spišská Nová Ves, v okrese Rožňava ich bolo šesť. Aktuálne sa v teréne podľa Terezkovej nachádza 57 vozidiel, ktoré zabezpečujú zimnú údržbu ciest v celom kraji. „Vozovky, kde sa nachádza väčšia vrstva snehu, sú zároveň pluhované. Aktuálne nie je hlásený výskyt poľadovice na cestách,“ dodala.

V Novohrade a Gemeri je na väčšine ciest sneh


Po utorkovom snežení v regiónoch Novohrad a Gemer zostal na mnohých cestách v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca čerstvý či kašovitý sneh v hrúbke jedného až troch centimetrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke.

Kašovitý alebo čerstvý sneh hrubý jeden až dva centimetre sa podľa cestárov nachádza aj na hlavnom južnom ťahu na ceste I/16 v úseku od odbočky na Dolnú Bzovú v okrese Lučenec po Tornaľu v Revúckom okrese.

S dvojcentimetrovou kašovitou snehovou vrstvou musia vodiči rátať na horskom priechode Zbojská pri Tisovci a čerstvý sneh s hrúbkou jeden centimeter je na horskom priechode Chorepa nad Klenovcom v Rimavskosobotskom okrese.

Tri centimetre kašovitého snehu sa nachádzajú na horskom priechode Hrádok medzi Jelšavou v okrese Revúca a Štítnikom v Rožňavskom okrese. Rovnaké snehové podmienky hlásia cestári aj na horskom priechode Dielik medzi Tisovcom a Muráňom v okrese Revúca.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre obidva regióny výstrahu prvého stupňa pred snežením, ktorá potrvá do 21.00 h. Meteorológovia očakávajú na niektorých miestach sneženie, pri ktorom môže napadnúť 10 až 15 centimetrov snehu.

Polícia vyzýva na opatrnosť v súvislosti so snežením v Prešovskom kraji


V súvislosti s hustým snežením v Prešovskom kraji polícia vyzýva na opatrnosť. Ako TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik, niektoré úseky, najmä v tatranskej a podtatranskej oblasti sú ťažko prejazdné a na cestách sa šmýka.

"Aktuálne evidujeme na ceste I/66 za obcou Vernár v smere na Pusté Pole kamióny odstavené v kopci, ktoré nemôžu vyjsť v dôsledku šmykľavej cesty. Komunikácia je prejazdná v jednom jazdnom pruhu. Premávku na mieste riadi hliadka polície," uviedol Pavlik s tým, že vzhľadom na zlé poveternostné podmienky aktuálnu situáciu na cestách môže v priebehu najbližších hodín výrazne skomplikovať počasie.

"Vyzývame preto vodičov, aby vplyv počasia nepodceňovali a v dostatočnej miere sa pripravili aj na nepredvídateľné situácie. Najmä, aby vo zvýšenej miere sledovali situáciu v cestnej premávke. Prvoradé je v takomto počasí prispôsobiť rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky," zdôraznil Pavlik.