Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vojakom by sa mohol pridať nefinančný benefit i ombudsman

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zmeny v zákone sa majú dotknúť oblasti vzdelávania, kariérneho postupu a hodnotenia profesionálnych vojakov.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Zmeny v oblasti vzdelávania, kariérneho postupu a hodnotenia vojakov, nové nefinančné benefity či vytvorenie inštitútu vojenského ombudsmana by mala obsahovať novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú pripravuje Ministerstvo obrany (MO) SR. Legislatívne úpravy majú smerovať k stabilizácii vojenského personálu a zvyšovaniu jeho kvality. Pripomienkové konanie by sa mohlo začať v januári 2022.

"Z dôvodu, že aplikačná prax poukázala na potrebu viac spružniť personálne činnosti s profesionálnymi vojakmi, zefektívniť vstup, priebeh a skončenie štátnej služby profesionálnych vojakov, ako aj z dôvodu, že je potrebné ustanoviť, respektíve novelizovať ustanovenia v súlade s požiadavkami vyplývajúcimi z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2021 – 2024, pristupuje sa k novelizácii predmetného zákona," uviedol rezort v predbežnej informácii.

Zmeny v zákone sa majú dotknúť oblasti vzdelávania, kariérneho postupu a hodnotenia profesionálnych vojakov. Rezort avizuje tiež zavedenie nefinančných benefitov vrátane systému programov sociálnej starostlivosti o profesionálneho vojaka a jeho rodinu, vytvorenie inštitútu vojenského ombudsmana, ale aj zefektívnenie doplňovania vojenského personálu. Zároveň sa majú spresňovať znenia ustanovení spôsobujúce nejednoznačnosť v aplikačnej praxi.