Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Slovenskí vojaci dostali od USA obrnené vozidlá

Minister obrany (MO) SR Martin Glváč a 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR generálporučík Peter Gajdoš, prevzali v utorok 3. decembra 2013 na MO SR v Bratislave výzbroj a výstroj, ktorú OS SR darovalo Ministerstvo obrany USA. Na snímke minister obrany SR Martin Glváč (tretí sprava) a veľvyslanec USA v SR Theodore Sedgwick (piaty sprava). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Autá sa v súčasnosti používajú napríklad na misii ISAF v Afganistane.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Slovenskí vojaci si dnes v priestoroch ministerstva obrany prevzali v rámci pomoci vlády USA výzbroj v podobe vysielačiek, zdravotníckeho materiálu a siedmich obrnených automobilov značky M-RAP. Techniku vojakom odovzdal americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick. Ide o prvú časť pomoci USA slovenským vojakom.

"Darovanie vybavenia od USA pre Slovákov je jeden z ďalších ukazovateľov veľmi blízkej spolupráce medzi oboma armádami," uviedol Sedgwick. Autá, ktoré bude mať slovenská armáda v dlhodobom prenájme, boli vyrobené v USA a boli dizajnované tak, aby ochránili vojakov pred nástražnými systémami a mínami. Majú podvozok v tvare písmena V, ktorý zmierňuje účinky tlakovej vlny. Autá sa v súčasnosti používajú napríklad na misii ISAF v Afganistane. Ako uviedol veľvyslanec, slovenskí vojaci si ich už odskúšali v Nemecku. Autá dostane martinský prápor výcviku a budú určené pre výcvik v konvojoch.



"Je to pre nás historická chvíľa," uviedol na margo pomoci minister obrany Martin Glváč. Ako dodal, dnes odovzdali vojakom prvú časť pomoci vlády USA. Ďalšia, v ktorej vojaci očakávajú napríklad americkú útočnú pušku M4 či niekoľko kusov ostreľovacích pušiek, by mala prísť na Slovensko v budúcom roku. "Je to výraz vďaky za to, ako reagujeme pre prípadné nasadenie v medzinárodnom krízovom manažmente. Najmä čo sa týka Afganistanu," dodal Glváč. Celková výška pomoci od Američanov je na úrovni 20 miliónov amerických dolárov. Ako informoval šéf silového rezortu, časť je materiálová a časť finančná pomoc.



"Tieto vysielačky sú špecifické tým, že sme schopní komunikovať kdekoľvek na zemeguli, pretože majú satelitný prenos a nie sú závislé od prostredia, v akom s nimi komunikujeme," uviedol veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomír Šebo. Nové vysielačky sú určené pre vojakov aj do vozidla a umožňujú prenos dát ako písaný text, fotografie a videá. Vysielačky dostane 5. pluk špeciálneho určenia.