Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

V misiách strávia sviatky stovky našich vojakov

Minister obrany Martin Glváč počas konferenčného hovoru s veliteľmi zahraničných misií a pozorovateľmi v Bratislave, 23. decembra 2013. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Slovenskú kapustnicu budú podávať našim vojakom na Štedrý deň v Afganistane.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Takmer štyri stovky slovenských vojakov strávia vianočné sviatky v zahraničných misiách. Z celkového počtu 437 vojakov prišlo na Slovensko dovolenkovať 50. Minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD) dnes cez Skype pozdravil vojakov v piatich krajinách.

Slovenskú kapustnicu budú podávať našim vojakom na Štedrý deň v Afganistane. Atmosféru im spríjemní aj vianočný stromček z Lešte. Ako povedal veliteľ slovenského kontingentu v Afganistane (ISAF) Svetozár Bohuš, intenzita útokov v čase kresťanských Vianoc v tejto moslimskej krajine neutícha, výnimkou je skôr obdobie ramadánu. "Nedá sa povedať, že by skončila bojová sezóna. Tu na juhu je menej raketových útokov, ale pribúdajú iné druhy hrozieb," uviedol.

Rovnako pokračuje aj v týchto dňoch odchod koaličných vojsk. "Zmenšuje sa teritórium základne, postupne sa sem nasúvajú afganské sily," informoval. Výnimku na vianočný alkoholický prípitok v tejto misii pre jej povahu Glváč udeliť nemohol.



Výnimku na prípitok pre vojakov dostal zástupca veliteľa slovenského kontingentu v Bosne a Hercegovine (EUFOR/ALTHEA) Ján Močáry. Práve túto misiu sa nedávno chystal Glváč osobne navštíviť, pre zlé poveternostné podmienky však zo Slovenska neodletel. Vojaci si navaria v utorok kapustnicu a stretnú sa pri spoločnej večeri.

Vianočný prípitok si môžu dať aj slovenskí vojaci na Cypre (UNFICYP). Veliteľ slovenského kontingentu Miroslav Mišovič uviedol, že pri príjemnom 20-stupňovom počasí čaká na vojakov aj dnes začínajúce cvičenie. Štedrý večer ich čaká spoločná slovenská večera - ryba a zemiakový šalát. Vojaci si pochutia aj na oblátkach dovezených zo Slovenska.

Glváč sa spojil aj s pozorovateľom v gruzínskej Mskhete Jozefom Bereghazym a pozorovateľom v Sýrii Stanislavom Plankom. Najmä druhý z menovaných zaujal prítomných napriek bojom výbornou náladou. "Je slnečno, povstalci a sýrska armáda sa do seba zase pustili. Je tu kanonáda ako posledných 17 mesiacov, teda normálny deň," povedal s úsmevom. Boje podľa jeho slov poľavili pred dvoma týždňami, kedy Sýriu postihla snehová kalamita. "Vtedy bol dva dni pokoj. To by nám teraz pomohlo, žiaľ, máme tu teraz 13 stupňov," povedal Planka. Napriek tomu, že by mohol, na Vianoce si nepripije. "Nechcem oslepnúť," vysvetlil. Glváča upútal svojou dobrou náladou a bezprostrednosťou natoľko, že Planku po návrate na Slovensko, teda po 31. marci 2014, pozval na prípitok priamo na ministerstvo obrany.

Minister vzápätí novinárov informoval, že ako prvú by chcel v roku 2014 navštíviť Bosnu a Hercegovinu, ktorej návšteva sa pre zlé počasie nedávno nepodarila. "V Afganistane sme boli tento rok dvakrát, boli sme aj na Cypre, na rade je určite Bosna," uzavrel.