Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vojenská podporná nadácia finančne pomáha terapeutickým táborom

Na snímke matka so synom z obce Buzova. Bratislava, 5. júla 2022. Foto: TASR - Pavol Vitko

V Etnografickom komplexe ukrajinskej dediny neďaleko Kyjeva pokračuje v poradí tretí 12-dňový turnus terapeutického tábora aj za prítomnosti psychológov.

Bratislava 5. júla (TASR) - Slovenská Vojenská podporná nadácia, ktorá nie je súčasťou rezortu obrany, pokračuje vo finančnej pomoci pri organizovaní terapeutických táborov pre deti, ktorých domovy sú vo viacerých ukrajinských mestách a obciach po bojoch v ruinách. V Etnografickom komplexe ukrajinskej dediny neďaleko Kyjeva pokračuje v poradí tretí 12-dňový turnus terapeutického tábora aj za prítomnosti psychológov. TASR o tom informoval Pavol Vitko, člen Správnej rady Vojenskej podpornej nadácie.

"V tábore sú spravidla deti, ktorých domy v mestách a dedinách ako Buzova, Myla, Irpiň, Berezivka, Cherson či Hustomeľ sú po bojoch zväčša v ruinách. Keďže školáci, ktorí predtým žili svojím šťastným detstvom, by mohli potrebovať často aj psychologickú pomoc, súčasťou ukrajinského organizačného vedenia tábora sú dvaja psychológovia," priblížil Vitko.

Na snímke rodina z ukrajinskej obce Myla. Bratislava, 5. júla 2022.
Foto: TASR - Pavol Vitko


Táborová činnosť je postavená na skautskom princípe, pričom organizátori využívajú aj poznatky z izraelského systému psychologickej pomoci deťom, ktoré prežili podobné traumatické situácie. Keďže zo strany rodičov i detí je o takýto detský tábor značný záujem, nadácia predbežne plánuje podporiť do konca leta ešte dva turnusy. Každý turnus je organizovaný pre 15 detí.

Vojenská podporná nadácia dokázala túto formu humanitárnej pomoci zabezpečiť aj prostredníctvom výťažku z aprílového benefičného koncertu Očami srdca. Spolu s nadáciou ho zorganizovalo Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách SR a ozbrojených zboroch SR. Nadácia okrem sumy takmer 16.000 eur na detský tábor pomohla aj menšími sumami pre rodiny detí na renováciu ich vojnou zničených obydlí.

Na snímke rodina z obce Berezivka. Bratislava, 5. júla 2022.
Foto: TASR - Pavol Vitko