Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vojenská polícia jubiluje, pre šéfa rezortu obrany je jednou z priorít

Na snímke druhý zľava riaditeľ Vojenskej polície Valentín Cebo prijíma pamätnú plaketu od zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomíra Svobodu počas slávnostného zhromaždenie pri príležitosti 30. výročia vzniku Vojenskej polície, 4. novembra 2021 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vojenská polícia má podľa Ceba 386 vojenských policajtov, ich počet môže v budúcnosti rásť v súvislosti s nárastom spôsobilostí Vojenskej polície.

Trenčín 4. novembra (TASR) – O kvalite práce príslušníkov Vojenskej polície svedčí aj výrazný pokles trestnej činnosti v rámci rezortu obrany, ktorej počet počas 30 rokov klesol z tisícok na stovky. Počas štvrtkového slávnostného zhromaždenia pri príležitosti 30. výročia vzniku Vojenskej polície to povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Vďaka každému jednému riaditeľovi a každému jednému príslušníkovi Vojenskej polície sme dnes úplne inde ako na začiatku. Pozitívne ohlasy na prácu Vojenskej polície prichádzajú z domácej scény napríklad pri riešení pandémie alebo zahraničnými návštevami. Pri nedávnej návšteve pápeža bola Vojenská polícia veľmi dôležitou súčasťou,“ pripomenul minister.

Pozitívne ohlasy prichádzajú podľa neho aj zo zahraničia z množstva operácií, kde pôsobia vojenskí policajti. „Za tých 30 rokov to bolo naozaj po celom svete, od krajín bývalej Juhoslávie, cez Irak, Afganistan, aktuálne Lotyšsko, Cyprus, Bosna a Hercegovina. Nezvyčajné, no výnimočné je nasadenie Vojenskej polície v dvoch operáciách v Stredozemnom mori,“ zdôraznil Naď.

Ako dodal, Vojenská polícia je jednou z jeho priorít, dôkazom majú byť aj výrazné investície do rekonštrukcie budov, nákupu techniky, výzbroje, výstroja pre vojakov, do zabezpečenia zahraničného pôsobenia.



Podľa riaditeľa Vojenskej polície Valentína Ceba Vojenská polícia momentálne disponuje množstvom spôsobilostí, základnými sú kynológia, ochrana osôb a sprevádzanie, dopravná polícia, poriadková polícia, krízový manažment.

„Z môjho pohľadu je dnes Vojenská polícia naplno pripravená zložka, ktorá môže plniť úlohy v domácom a takisto aj v medzinárodnom krízovom manažmente,“ doplnil Cebo.



Vojenská polícia má podľa neho 386 vojenských policajtov, ich počet môže v budúcnosti rásť v súvislosti s nárastom spôsobilostí Vojenskej polície.